Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2009

Συνέντευξη τύπου του Ν. Βούτση στην Τρίπολη

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Τρίπολη πριν την ολομέλεια της τοπικής Πολιτικής Κίνησης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 Χρειάζεται μια νέα αυτοπεποίθηση στον χώρο μας, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να γίνουμε μέρος της συντηρητικής αναδιάταξης του πολιτικού τοπίου. Να αντιστρέψουμε τις δυνάμεις της αδράνειας που πιέζουν για να γίνουμε μέρος του προβλήματος και όχι ριζοσπαστική λύση για την υπέρβαση του πολιτικού σκηνικού.

Αυτό είναι το πραγματικό καμπανάκι που χτυπάει, όχι μόνο για το κόμμα μας, τον ΣΥΝ, αλλά και για το σύνολο της ευρύτερης παράταξής μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, και για το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι οι ηγεσίες τους.

1.    Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να γίνει πιο ανοιχτός, πιο ευρύχωρος και ανεκτικός σε απόψεις, χώρος κριτικής και διεισδυτικής σκέψης και αναφοράς πάνω στα συμπτώματα της καθολικής κρίσης που βιώνουμε.

2.    Ως ευρεία παράταξη, την οποία συγκροτήσαμε από κοινού δυνάμεις με διαφορετική ιστορική διαδρομή και με διακριτό πολιτικό και πολιτισμικό στίγμα, θα ανακτήσει το πολιτικό κύρος και την αξιοπιστία της στον βαθμό που θα αποτελεί πρόπλασμα και υπόδειγμα για τη μεγάλη ενωτική παράταξη της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας στον τόπο μας. Η ανάπτυξη χώρων υποδοχής και έκφρασης, που θα λειτουργούν ως σοσιαλιστική και οικολογική συνιστώσα, αποτελεί προϋπόθεση για να αποκτήσει νέα δυναμική το εγχείρημα.

3.    Ο διάχυτος κόσμος των ανένταχτων της Αριστεράς, αλλά και οι χιλιάδες νέοι που προσεγγίζουν για πρώτη φορά και με νέους όρους την Αριστερά, ακόμη και αυτοί που επέλεξαν συγκυριακά πολιτικά την «κάλπη της αποχής», είναι δύο πολύτιμες δεξαμενές και εν δυνάμει συνιστώσες του ενωτικού, μετωπικού εγχειρήματος. Η λειτουργία τους, μαζί με όλους εμάς τους ενταγμένους, μέσα στο μαζικό κίνημα μπορεί να αντιστοιχηθεί και μέσα σε διαδικασίες κοινού πολιτικού προβληματισμού και συναπόφασης. Χωρίς ηγεμονισμούς, στείρες αντιπαραθέσεις, χωρίς να εκβιάζει κανείς συναινέσεις που πρέπει να κερδίζονται επί της ουσίας.

4.    Το προγραμματικό πεδίο και οι κοινές δράσεις στην κοινωνία διαμορφώνουν την κοινή ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, ως εξελισσόμενη και ανοιχτή διαδικασία αναστοχασμού και ταυτόχρονης δράσης των ριζοσπαστικών δυνάμεων.

5.    Η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα του ίδιου του οργανισμού του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε μιας εκ των συνιστωσών του, διαδικασία, την οποία ήδη ο ΣΥΝ τολμηρά έχει προωθήσει σε ό,τι μας αφορά, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επαφή και τη γείωση με την κοινωνία και για την ίδια την αξιοπιστία της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

6.    Η επιλογή «ενωμένος ΣΥΝ για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ» δεν αφορά μόνο την ηγεσία, τα μέλη του κόμματός μας. Ακριβώς όπως δεχόμαστε τις σοβαρές κριτικές επισημάνσεις που γίνονται προς το κόμμα μας, όταν δικά μας προβλήματα και συμπεριφορές επηρεάζουν και στιγματίζουν το ενωτικό εγχείρημα, με την ίδια ακριβώς ειλικρίνεια σημειώνουμε την ανάγκη να μην πριμοδοτούνται, στο όνομα των δυσκολιών, διχαστικές καταστάσεις, να μην καλλιεργούνται λογικές δυσανεξίας. Ο πολιτικός πολιτισμός μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες εκλογικής υποχώρησης και εν όψει της κρίσιμης πολιτικής περιόδου μέσα στη συγκυρία της κρίσης, ανθίζει μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον ευθυκρισίας και πολιτικής ανοχής, οι οποίες, μαζί και τις κοινές μας αξίες, οικοδομούν ένα ευρύ πλαίσιο για ένα κοινό πολιτικό μέλλον.

To Γραφείο Τύπου