Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ με αφορμή την δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2008

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, για το 2008, το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ παρατηρεί.

Η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επιβεβαίωσε όσα οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουν και αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Η  διαφθορά διαχέεται σε όλο τον ιστό της Δημόσιας ζωής.

Η λειτουργία του ίδιου του πολιτικού συστήματος ωθεί ,Δημόσιους λειτουργούς ,απλούς  υπαλλήλους, υψηλόβαθμα στελέχη ,στην λογική της αρπαχτής , του εύκολου κέρδους, του πλουτισμού.

Το αποτέλεσμα;

Οι πολίτες να αισθάνονται ανυπεράσπιστοι σε όλη αυτή την λειτουργία. Να αισθάνονται ότι πρέπει να λαδώσουν για την υγεία τους, την εξυπηρέτησή  τους από την Δημόσια Διοίκηση, τους Δήμους. Είναι  ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα  προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς   στην λειτουργία της κοινωνίας. Ας γίνει η αρχή με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και ας ξεκινήσουμε από την ιεραρχία για να καταλήξουμε στους απλούς υπαλλήλους.

Ο Συνασπισμός επιμένοντας να καταθέτει προτάσεις προτείνει:

Οι παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης για να αντιμετωπιστούν  απαιτείται ριζική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και λειτουργίας, μακριά από κομματικό εναγκαλισμό και την πελατειακή λογική. Η νεοφιλελεύθερη  πολιτική δεν μπορεί να εξαλείψει η να μειώσει  αυτά τα φαινόμενα, μόνον να τα επιδεινώσει.

Προτείνουμε διαφάνεια και πληροφόρηση των πολιτών στις αποφάσεις της Διοίκησης.

Θεσμοθέτηση Επιτροπών  Κοινωνικού Ελέγχου.

Ενδυνάμωση Κοινωνικών Ελέγχων.

Ενεργοποίηση της Επιτροπής  Κοινωνικού Ελέγχου της Δ.Δ.

Ενίσχυση των Ανεξάρτητων αρχών και εφαρμογή των συμπερασμάτων τους.

Ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα  μπορεί και πρέπει να  αγωνιστεί εκτός από την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, την μη ιδιωτικοποίηση τους, το κτύπημα των πελατειακών σχέσεων και για την εξάλειψη του φαινόμενου της διαφθοράς που είναι απόρροια βεβαίως των παραπάνω εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης