Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2009

Μπορούμε να ανακάμψουμε μόνο αν αλλάξουμε || Ομιλία του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Πάνου Τριγάζη, σε συνέλευση της Π.Κ. Βύρωνα του ΣΥΝ

Μιλώντας σε συνέλευση της Π.Κ. Βύρωνα του ΣΥΝ, το μέλος της ΚΠΕ του κόμματος, Πάνος Τριγάζης, τόνισε:

«Πετύχαμε πολλά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα αφήσουμε να γκρεμιστούν με την πρώτη αποτυχία. Με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επιτυχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 και στις εθνικές εκλογές του 2007, αποκρούσαμε την αναθεώρηση του άρθρου 16, δώσαμε νικηφόρες μάχες στο ευρύ πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος. Κάναμε λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, αλλά και νωρίτερα. Όταν ερχόταν το ρεύμα προς το ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο να το υποδεχτούμε. Δεχτήκαμε επιθέσεις πανταχόθεν για το Δεκέμβρη και δεν τις αντιμετωπίσαμε συσπειρωμένοι, παρά τις διαφορές απόψεων.

Έχουμε τεράστιες ευθύνες απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς, τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε αυτοκριτικά, ιδιαίτερα τα κεντρικά όργανα και στελέχη. Μπορούμε να ανακάμψουμε μόνο αν αλλάξουμε πολλά στη λειτουργία και στη δράση μας, αν δεν βυθιστούμε στην εσωστρέφεια την ώρα που νέα μέτωπα ανοίγουν καθημερινά που απαιτούν την ενεργητική μας παρουσία με τις εναλλακτικές μας προτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως φορέας πολιτικής συνεργασίας κομμάτων και οργανώσεων αλλά και συσπείρωσης ανένταχτων αριστερών. Πρέπει, όμως, να μπει σε νέα φάση, να απαντήσει στο αίτημα δημοκρατικής συμμετοχής των αγωνιστών της βάσης. Να αξιοποιήσει το πρόγραμμά του, με την εναλλακτική του πρόταση, ως στοιχείο συνοχής και διεύρυνσης. Στη νέα φάση θέλουμε τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα στην πρώτη γραμμή, έχουν χρέος να συνεννοηθούν και να συλλειτουργήσουν.

Ο ΣΥΝ πρέπει να ξαναδιαβάσει τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου του, να βγάλει από το ράφια το πρόγραμμα που ενέκρινε το Διαρκές Συνέδριο. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την επιλογή που κάναμε, πριν ενάμιση χρόνο, αναδεικνύοντας μια σειρά νέων στελεχών, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Προέδρου. Να δούμε πως μέσα από νέους θεσμούς θα βοηθηθούν τα στελέχη αυτά, π.χ. δημιουργώντας ένα Θερινό Πανεπιστήμιο Σύγχρονης Αριστερής Σκέψης. Ζητούμενο παραμένει η λειτουργία του ΣΥΝ ως κόμματος των μελών του. Απαιτείται ο κριτικός επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τάσεων, όχι η κατάργησή τους. Και στην κατεύθυνση αυτή, ίσως να βοηθούσε μια προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους για να διευκολυνθεί ένας ευρύτερος κύκλος διαβουλεύσεων χωρίς περιχαρακώσεις».

To Γραφείο Τύπου