Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2009

Δήλωση της Μ.Ξηροτύρη, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνη του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης – Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

«Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων ένα ακόμη μέτρο επιβράβευσης και ενίσχυσης της αυθαίρετης δόμησης»

Δυστυχώς η χώρα μας έχει πολλά θλιβερά προνόμια και ένα από αυτά είναι η αυθαίρετη δόμηση. Η μισή και πλέον έκτασή της συνδέεται με την αυθαίρετη δόμηση, αφού δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν, αντί να στοχεύουν στον περιορισμό και την κατάργησή της συνοδευόταν από μέτρα, όπως και πρόστιμα επί προστίμων, που επιτύγχαναν ακριβώς το αντίθετο.

Βασικές αιτίες ο κρατικός λαϊκισμός, η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η υπανάπτυξη και η παντελής έλλειψη χωροταξικού και προστασίας του περιβάλλοντος σχεδιασμού.

Η επιχειρούμενη σήμερα από την κυβέρνηση νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με την επιβολή προστίμων, είναι ένα ακόμη αντιφατικό μέτρο, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και αυτό στην έξαρση της αυθαίρετης δόμησης.

Στη συζήτηση για το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας είχαμε επισημάνει, μεταξύ των άλλων, ότι η χαρακτηριστική του ατολμία για την κατάργηση της αυθαίρετης δόμησης ακυρώνει κάθε προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος και συντηρεί καταστροφικά λαϊκίστικα εργαλεία. Τα άδεια ταμεία της χώρας από την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, την φοροδιαφυγή, τα σκάνδαλα επί σκανδάλων, την ανυπαρξία βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής και προγραμματισμού, δεν είναι δυνατόν να γεμίσουν από ρυθμίσεις και μέτρα που αναπαράγουν και συντηρούν χρόνια προβλήματα και θλιβερά προνόμιά της, όπως η αυθαίρετη δόμηση.

To Γραφείο Τύπου