Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ για μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Επιγραμματικά αναφέρω :

Πρώτον, οι παραλίες. Δεν μπορεί η Αττική από παραθαλάσσιος νομός να έχει γίνει μεσογειακός και να έχουν αποκλειστεί οι πολίτες από τις παραλίες. Αυτό αντιβαίνει το Σύνταγμα. Η παραλία είναι δημόσιο αγαθό, απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση. Εμείς καλούμε τους πολίτες, ομαδικά, να προχωρούνε στους αιγιαλούς, στις παραλίες είτε μεγάλων ξενοδοχείων, είτε οργανωμένων πλαζ, χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Τους καλούμε να προχωρήσουν και ως Συνασπισμός θα πάρουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα. Όσον αφορά, μάλιστα, στα Ολυμπιακά Ακίνητα, έργα που έχουν πληρωθεί από όλους μας, να αξιοποιηθούν προς όφελος του ελληνικού λαού και να μη δίνονται στους ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Δεύτερον, τα θέματα των απαλλοτριώσεων. Εμείς ζητάμε να διευκολυνθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και με τις αναγκαίες αρμοδιότητες και με τους αναγκαίους πόρους για να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο ζήτημα. Μην ξεχνάτε, εξάλλου ότι είμαστε υπόλογοι -και η Αττική και η Ελλάδα- καθώς οι αστικοί ιστοί στη χώρα μας έχουν το λιγότερο πράσινο από όλες τις χώρες της Ευρώπης, και ειδικά ο χώρος της Αττικής.

Τρίτον, το θέμα των αντιπλημμυρικών και των ρευμάτων. Ζητάμε, πρώτον, να δοθούν αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να σταματήσει αυτό το χάος, που κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν οι αρμοδιότητες , με συνέπεια να υπάρχουν πάρα πολλά έργα τα οποία είναι ημιτελή, που χρειάζονται άμεση παρέμβαση. Δεύτερον, σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον καθαρισμό των φρεατίων, που δίνονται αρμοδιότητες, να δοθούν ταυτοχρόνως και επαρκείς πόροι, ώστε να μπούμε στο φθινόπωρο και στο χειμώνα, με ασφάλεια αυτή τη χρονιά.

Ο Πέτρος Φιλίππου, Δήμαρχος Καλυβίων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, δήλωσε τα εξής:

Η εκτελεστική επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και τον ενημερώσαμε για τις θέσεις που έχουμε ως Αυτοδιοίκηση της Αττικής, στα θέματα:

Πρώτον, του πρασίνου και των ακάλυπτων χώρων που κάθε μέρα δίνονται σε ιδιώτες στο όνομα της αξιοποίησης, με αποτέλεσμα να χάνονται από την Αττική.

Δεύτερον, των Ολυμπιακών Ακινήτων. Επειδή τα έργα αυτά έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού, να αποδοθούν στον ελληνικό λαό για δραστηριότητες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Τρίτον, των παραλιών. Κάθε χρόνος που περνάει χάνεται και μια παραλία και οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο για το δημόσιο και φυσικό αυτό αγαθό της Αττικής, τη θάλασσα.

Τέλος, της αντιπλημμυρικής προστασίας. Έχουν από το 1998 αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες από τους Δήμους και δεν μπορούμε να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα όταν γίνονται πλημμύρες, εμείς μεν να φαινόμαστε στα μάτια της κοινής γνώμης ως υπόλογοι και υπεύθυνοι, ενώ το κράτος επί της ουσίας είναι αυτό που μας έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες. Ζητάμε λοιπόν να δόθούν και εδώ αρμοδιότητες, όπως και στην ευθύνη που μας δίνεται για τον καθαρισμό των φρεατίων και των αντιπλημμυρικών αγωγών στην Αττική, να μας δοθούν και τα αντίστοιχα κονδύλια γιατί δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Μέχρι σήμερα ήταν ένας τομέας που είχε ευθύνη η ΕΥΔΑΠ. Ζητήσαμε μάλιστα τη άμεση παρέμβαση του ΣΥΝ στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες για το κτηματολόγιο, του οποίου αρκετές διατάξεις αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και τους χώρους πρασίνου, να κάνει μια παρέμβαση υπέρ της Αυτοδιοίκησης, και υπέρ των θέσεων τις οποίες εκφράσαμε.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου