Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/07/2009

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, με τους Πρέσβεις της Κούβας και της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, Γιάννη Μπαλάφα, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Κώστα Ήσυχο  και το μέλος της ΚΠΕ Υπεύθυνου του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνο Τριγάζη, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρέσβη της Κούβας, κ. Ερμές Ερρέρα, και τον Πρέσβη της Βενεζουέλας, κ.  Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο και συζητήσανε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ονδούρα. Μετά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Το πραξικόπημα νέου τύπου στην Ονδούρα λίγες ώρες πριν την έναρξη ενός δημοψηφίσματος που θα έδινε τον λόγο στον λαό προκειμένου να υπάρξουν δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα απελευθέρωναν την χώρα και τον λαό από τα δεσμά του νεοφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού, αποδεικνύει ότι ακόμα και στις μέρες μας η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα ανεκτό από την ολιγαρχία αρκεί να μην απειλεί την κυριαρχία της. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους πρεσβευτές της Κούβας και της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, την αλληλεγγύη μας στον λαό της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Ονδούρας που αυτές τις μέρες δοκιμάζεται. Και καλέσαμε τους πρεσβευτές της Βενεζουέλας και της Κούβας διότι οι συνάδελφοί τους στην Ονδούρα συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας στον αγώνα της Λατινικής Αμερικής και της Ονδούρας για ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει και στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο προκειμένου τις επόμενες μέρες και ώρες να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ονδούρας για να σταματήσει αυτός ο αντιδημοκρατικός σχεδιασμός και να επιστρέψει στην Ονδούρα ο πρόεδρος Ζελάγια και να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα.

Αυτήν την πίεση πιστεύουμε ότι μπορεί να την ασκήσει και η χώρα μας.  Μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από την ΕΕ, κυρίως όμως πιστεύουμε ότι μπορούν να ληφθούν πρωτοβουλίες από την διεθνή κοινότητα διότι δεν αρκεί σήμερα μονάχα σε φραστικό επίπεδο να καταδικάζεται το πραξικόπημα στην Ονδούρα αλλά πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένες πρακτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα».

Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, κ. Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, δήλωσε:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα ελληνικά κόμματα που έχουν εκδηλώσει με τις πρώτες αντιδράσεις τους, την διάθεση και την πρόθεση να ασκήσουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε μια χώρα. Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει και πραξικοπήματα και στρατιωτικές δικτατορίες και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι αυτό σημαίνει για τις δημοκρατικές ελευθερίες για την ίδια την ανθρώπινη ζωή και βεβαίως αυτό σημαίνει από την πλευρά σας ότι ξέρουμε πολύ καλά ότι θα εκδηλώσετε και έμπρακτα την αλληλεγγύη σας κι ως λαός, κι ως πολιτικά κόμματα, κι ως θεσμοί διεθνώς. Δεν φτάνει πάντα κανείς φραστικά και μόνο να καταδικάζει όπως στην περίπτωση της Ονδούρας ένα βίαιο πραξικόπημα που ανέστειλε τις δημοκρατικές ελευθερίες και μια διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας, χρειάζεται να εναρμονίζονται τα λόγια με τα έργα κι αυτό σε διεθνές επίπεδο και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα».

Ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Ερμές Ερρέρα, δήλωσε:

«Νομίζω ότι με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ονδούρα ξαναβιώνουμε αυτό που βιώσαμε σε παλιότερες δεκαετίες στην Λατινική Αμερική. Δυστυχώς δεν είναι μια νέα εμπειρία για την Λατινική Αμερική ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά τα τελευταία χρόνια συντελούνται πολύ μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και δεν είναι τόσο εύκολο όσο σε παλιότερες δεκαετίες να επαναλαμβάνεται η ιστορία των πραξικοπημάτων έτσι όπως την βιώσαμε στις χώρες μας και γι αυτόν τον λόγο η σημερινή κατάσταση στην Ονδούρα δεν είναι τόσο εύκολη για τους πραξικοπηματίες και γι αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτούς.

Έχουν προσπαθήσει να νομιμοποιήσουν την στρατιωτική παρέμβαση στην χώρα με μια ενδυμασία δήθεν δημοκρατικής υπεράσπισης του Συντάγματος που βασίζεται σε αρκετά ψέματα. Πρώτα παρουσίασαν στο κοινοβούλιο της χώρας μια πλαστή επιστολή παραίτησης του ίδιου του προέδρου Ζελάγια η οποία διαψεύστηκε από τον ίδιο και βεβαίως αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο ψέμα. Και με αυτήν την πλαστή επιστολή προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν ένα κενό εξουσίας κι η στρατιωτική ελίτ επέβαλε έναν νέο πρόεδρο.

Και πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα δημοσιογραφικά μέσα μεταξύ αυτών και το Ισπανικό CNN μετέδωσαν τις πρώτες δηλώσεις του Ζελάγια ότι ήταν πλαστή η επιστολή κι η ενέργεια των πραξικοπηματιών ήταν να κλείσουν το Ισπανόφωνο CNN στην Ονδούρα.

Και βεβαίως το δεύτερο μεγάλο ψέμα ήταν ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαγόταν την ίδια μέρα που έγινε το πραξικόπημα ήταν ένα δημοψήφισμα για εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και για μια συνέχιση βαθιών δημοκρατικών αλλαγών ενώ οι ίδιοι οι πραξικοπηματίες δήλωσαν ότι ουσιαστικά έκαναν το πραξικόπημα για να μην γίνει ο Ζελάγια αιώνιος πρόεδρος. Κάτι το οποίο είναι ένα δεύτερο πολύ μεγάλο ψέμα.

Γιατί και τεχνικά είναι δύσκολο, απίθανο με βάση και το Σύνταγμα ένας πρόεδρος να διαιωνίζεται στην εξουσία και κάτι τέτοιο δεν ήταν το ζητούμενο στο δημοψήφισμα και στην δημοκρατική μεταρρύθμιση της χώρας. Διότι και οι εκλογές που θα διεξάγονταν τον Νοέμβρη του 2009 δεν προέβλεπαν και την επανεκλογή του Ζελάγια γιατί δεν μπορούσε να παρουσιαστεί και πάλι ως υποψήφιος με βάση τον περιορισμό του Συντάγματος.

Το ουσιαστικό ζητούμενο για την δημοκρατική μεταρρύθμιση ήταν μεταφορά και σε λαϊκές εξουσίες προς τον λαό και να αδυνατίσουν οι πολύ σοβαροί περιορισμοί σε ότι αφορά στην λαϊκή βούληση και την δημοκρατική συμμετοχή του λαού σε ένα πολιτικό σύστημα. Και δεν θα ήταν το ζητούμενο σε αυτό το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του για την τρίτη θητεία του προέδρου Ζελάγια αλλά θα ήταν καινούργια θεσμικά δεδομένα για την επόμενη θητεία του νέου προέδρου που θα εκλεγόταν από τον Νοέμβρη και μετά.

Ένα άλλο μεγάλο ψέμα είναι ότι σήμερα ο έκπτωτος πρόεδρος κατηγορείται για 18 αδικήματα συνταγματικής παραβίασης τα οποία δεν του αποδόθηκαν το πρώτο 48ωρο αλλά συνεχώς οι πραξικοπηματίες κάθε ώρα και κάθε μέρα που περνάει ανακαλύπτουν κατηγορίες σε βάρος του έκπτωτου προέδρου προκειμένου να αποδυναμώσουν και να αδυνατίσουν την πολιτική του παρουσία εντός της χώρας αν αυτός επανέλθει.

Και θέλω να πω κάτι πολύ σημαντικό για την ελληνική δημοσιογραφία που αυτήν την στιγμή δίνει και την δική της μάχη ότι σήμερα στην Ονδούρα υπάρχει μια απόλυτη λογοκρισία, τα ΜΜΕ δεν μπορούν ελευθέρα να προβάλλουν και να αποδώσουν το τι συμβαίνει εκεί, είναι απόλυτα ελεγχόμενα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες κι η ελευθερία του Τύπου έχει ανασταλεί από τους πραξικοπηματίες. 

Υπάρχει επίσης πλήρης απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων στην χώρα και επιτρέπονται μόνο οι συγκεντρώσεις αυτών που κινητοποιεί η ίδια η ελίτ των πραξικοπηματιών.

Ολόκληρη η Λατινική Αμερική απαιτεί την δημοκρατική επάνοδο του Ζελάγια στην κυβέρνηση. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Γενική Συνέλευση ομόφωνα έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα όπως επίσης και περιφερειακοί οργανισμοί. Πρώτη φορά είδαμε μια παγκόσμια κοινότητα τόσο ομόφωνη να καταδικάζει ένα τέτοιο πραξικόπημα. Εάν εναρμονίσει η διεθνής κοινότητα τις φραστικές της δηλώσεις και κάνει πρακτικό το αποτέλεσμα της απομόνωσης των πραξικοπηματιών είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα στην εξουσία και να λάβει ένα γρήγορο τέλος αυτή η τραγωδία σε βάρος του λαού της Ονδούρα».

To Γραφείο Τύπου