Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2009

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημουλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 (Κ. Ρουσσα)

Κοιτάξτε, συμφωνώ διότι έχουμε το σκάνδαλο Siemens να δείχνει ότι το φαινόμενο της διαφθοράς, που είναι εκτεταμένο στην Ελλάδα συνδέεται με το φαινόμενο του μαύρου πολιτικού χρήματος. Από τα εκατό εκατομμύρια ευρώ και πάνω που σύμφωνα με την γερμανική δικογραφία δόθηκαν στα δυο μεγάλα κόμματα ή σε πολιτικά πρόσωπα ή σε διοικούντες σε μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, που τους διόρισαν όμως αυτά  τα δύο κόμματα εναλλάξ από τη Siemens, για να παίρνουν αυτοί οι κύριοι δουλειές, ξέρουμε με ερωτηματικό μόνο για το μισό εκατομμύριο ευρώ του κ.Τσουκάτου. Επομένως, μας λείπουν τα υπόλοιπα.  Και μέχρι τώρα παρά την βροχή των προτάσεων που κάνουν και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να δείξουν ότι τους απασχολεί το θέμα και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, που  να πείθει τους πολίτες ότι αυτοί που έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι θα τιμωρηθούν και επίσης ότι τα κόμματα θα αυτοκαθαρθούν με ένα δραστικό τρόπο και όχι απλώς με έναν διακηρυκτικό τρόπο.

Θυμίζω ότι πρόσφατα κα Ρούσσα, ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει λόγω ευρωεκλογών. Θα μπορούσε να την ξανανοίξει για παράδειγμα την Ολομέλεια. Ετσι έχει επέλθει παραγραφή όχι μόνο για την περίοδο του ΠΑΣΟΚ που  είχε επέλθει  ήδη αλλά και για την περίοδο της Ν.Δ., δηλαδή μετά το 2004.  Ο δε κ.Χριστοφοράκος βγαίνει στο παράθυρο και φωτογραφίζεται χαμογελαστός και χρησιμοποιεί τα στοιχεία που λέει ότι έχει και που μπορούν να κάψουν πολιτικά πρόσωπα  από τα δυο μεγάλα κόμματα, για να διαπραγματευτεί την καλύτερη δυνατή  μεταχείριση.

Να θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εδώ και μήνες έναν τρόπο να παρακάμψουμε, να περιορίσουμε την αρνητική συνέπεια που έχει η συνταγματική ρύθμιση και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που οδηγεί στην ατιμωρησία και που ψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια μέχρι τώρα, ότι είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, ότι θα τη δούμε, τίποτα όμως συγκεκριμένο. Επίσης τον κ. Καραμανλή να λέει ότι δεν έχει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της Ν.Δ. από τη Siemens, ενώ τα στοιχεία λένε ότι συνέχισαν οι μαύρες πληρωμές και μετά το 2004. Τον δε κ. Παπανδρέου να ισχυρίζεται,  χωρίς όμως να μπορεί να πείσει ότι αν υπήρχαν  μαύρα βιβλία υπήρχαν επί Σημίτη, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν, χωρίς όμως να καλεί τον κύριο Σημίτη, ο οποίος του 'δωσε και το δαχτυλίδι και να του λέει έλα εδώ πες μου τι παρέλαβα στον οικονομικό τομέα, ο στρατηγός λέει αυτά. Τα λέω έτσι απλά διότι έτσι απλά μου τα  λένε και νεοδημοκράτες και οι πασοκτζήδες, οι οποίοι προτιμούν το κόμμα τους, το ψηφίζουν αλλά ντρέπονται για ορισμένες καταστάσεις και δεν πείθονται.  Και θα μου πείτε και τα μικρά κόμματα έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας; Όχι, και γιʼ αυτό ο ΣΥΝ, το κόμμα μου δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ, η κομματική μας συμμαχία λέει ότι είναι ανοιχτό και διατεθειμένο να ενισχυθούν τα μέτρα διαφάνειας και ελέγχου στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, πολύ περισσότερο που ο φορολογούμενος πολίτης χρηματοδοτεί αυτά τα κόμματα, βάση του κρατικού προϋπολογισμού και γιʼ αυτό είμαστε και ριζικά αντίθετοι με τη θεωρία που έχει το ΚΚΕ: «μην αγγίζεται, εμείς είμαστε εξ ορισμού τίμιοι και δεν τα παίρνουμε από πουθενά».

Κοιτάξτε υπάρχουν τρία πράγματα που συμπλέκονται. Το ένα είναι η εκτεταμένη διαφθορά, η οποία όταν υπάρχει στην πολεοδομία στην εφορία θα υπάρχει και στο υπουργικό γραφείο λέει η κοινή λογική, διότι από εκεί βγαίνουν οι μεγάλες δουλειές, έργα,  προμήθειες του δημοσίου  κλπ. Η υπόθεση της Simens είναι το σκαστό σκάνδαλο, αλλά δεν νομίζω κανείς να νομίζει ότι μόνο η SIEMENS από όλες τις εταιρείες έδινε μαύρο χρήμα για να παίρνει δουλειές. Το δεύτερο είναι το μαύρο χρήμα, που σας έλεγα, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι  τα έξοδα αυτά που βλέπουμε στην περίοδο των εκλογών από πολιτικά πρόσωπα, από πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα από τα δυο μεγάλα,  καλύπτονται από τα χρήματα που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και το τρίτο είναι μία ρητορεία περί κάθαρσης, η οποία δεν μεταφράζει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν έχει μπει κανείς φυλακή, δεν έχει καθίσει κανείς στο σκαμνί του κατηγορούμενου έστω, και λειτουργούν τα κόμματα με μία λογική ομερτά,  προστασίας της φαμίλιας. Ο κ. Καραμανλής, δηλαδή, έδωσε εντολή και αθωώθηκε κ.Παυλίδης. Δηλαδή, εμποδίστηκε η δικαιοσύνη να ψάξει την υπόθεση του κ.Παυλίδη, Ο κ.Παυλίδης, την άλλη μέρα πήγε στην Σύμη την άλλη μέρα και άναψε βεγγαλικά με τους φίλους του και αν δεν έκλεινε ο κ Καραμανλής τη Βουλή θα άναβε βεγγαλικά και στο προαύλιο της Βουλής, κουνώντας το δάκτυλο γιατί είναι ο εκατοστός πεντηκοστός πρώτος. Το λέω αυτό γιατί τον ξεχάσαμε τον κ.Παυλίδη, καταλάβατε;  Τώρα είμαστε στην εποχή Τσουκάτου. Κάθε φορά ένας φταίει. Λοιπόν, θα βρούμε το πρόβλημα για να πάρουμε μέτρα;

Εγώ λέω ότι απευθύνει την πρότασή του στην πρόταση της Ν.Δ., επειδή ξέρει ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και αυτά είναι μάχες εντυπώσεων. Κα Ρούσσα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και το συσχετισμό των δυνάμεων ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει εκλογές είναι ο Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Η δική μου γνώμη είναι ότι αυτή η κυβέρνηση τα έχει κάνει τόσο μούσκεμα, είναι τόσο παρατημένη από τις  ιστορικές της αντιφάσεις, στηρίζεται τόσο σε σάπια σανίδια, όπως είναι οι Βατοπεδικοί, ο Παυλίδης,  οι απασφαλισμένοι τύπου Μανώλη κ.λ.π., που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έτσι όπως επιτάσσει το  Σύνταγμα, έστω  έτσι με τη δική τους πολιτική. Πιστεύω, λοιπόν, ότι εκλογές θα γίνουν πολύ - πολύ νωρίτερα  από τη συνταγματική προθεσμία και θεωρώ ότι είναι πιθανόν να γίνουν νωρίτερα με πρωτοβουλία του Καραμανλή  και από την άνοιξη του 2010,  που λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου. Όλα τα άλλα είναι μάχη προπαγάνδας και εντυπώσεων, επειδή όλοι ξέρουν ότι υπάρχει μια μεγάλη δυσφορία και δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και επίσης ότι οι πολίτες  κατά πλειοψηφία δεν  τρελαίνονται να στήνονται κάλπες κάθε τόσο.

Θα ήθελα κα Ρούσσα, όταν βγαίνουν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να μιλάνε στη γλώσσα που απαντά στα ερωτήματα που θέτει το καφενείο δηλαδή, να λέμε τι θα κάνουμε έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι και όχι απλώς ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι.

To Γραφείο Τύπου