Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/07/2009

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλεξη Τσιπρα στο ΚΕ.Π.Υ.Ο.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, επισκέφτηκαν σήμερα το ΚΕ.Π.Υ.Ο. και συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τους λόγους ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών, που καλούνται ξανά να διορθώσουν ή ακόμα και να υποβάλλουν από την αρχή τη δήλωση στοιχείων ακίνητης περιουσίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις:

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα για τη δουλειά που γίνεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκτιμούμε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό έργο, έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή βάση δεδομένων, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική. Η κυβέρνηση δεν έχει πια τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ακολουθήσει μια φορολογική πολιτική που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη.

Δυστυχώς όμως βλέπουμε να εξαντλείται σε ένα κυνήγι μαγισσών. Σε μια φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες -κι αν δείτε την σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων θα το καταλάβετε αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων φόρων έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Από την υπόθεση των ημιυπαίθριων, τον φόρο στην βενζίνη. ως την φορολογία που ακολουθείται στα κινητά τηλέφωνα, όλη η φορολογική πολιτική που έχει δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας έχει αυτόν τον χαρακτήρα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μια διαφορετική φορολογική πολιτική που θα έχει σαν στόχο τους έχοντες και κατέχοντες. Με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με κατάργηση του αφορολόγητου στην μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, με μια προσπάθεια να κατανεμηθούν τα βάρη έτσι ώστε να πληρώσουν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και όχι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αυτήν την πολιτική πρόταση εμείς θα διεκδικήσουμε και μέσα στην Βουλή αλλά και με αγώνες στους κοινωνικούς χώρους. Τα άδικα φορολογικά μέτρα σε συνδυασμό με την ενίσχυση μιας κυβερνητικής πολιτικής περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις και σε συνδυασμό βεβαίως με το φάσμα της ανεργίας, που είναι μεγάλη απειλή κυρίως για τους νέους ανθρώπους, διαμορφώνουν μια αρνητική εκρηκτική πραγματικότητα, που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανατραπεί από τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Σχετικά με την υπόθεση Siemens:

Κανένας έλληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση. Ας ελπίσουμε πως οι αρνητικές προσδοκίες των πολιτών θα διαψευσθούν. Έχουμε μάθει ποιοι έδωσαν τις μίζες, πρέπει να μάθουμε και ποιοι τις πήραν.

 Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν μας γεμίζουν με αισιοδοξία. Στην Γερμανία την υπόθεση της Siemens την ανέλαβαν 30 εισαγγελείς. Στην χώρα μας 3 χωρίς ουσιαστική βοήθεια, χωρίς κινήσεις που αποδεικνύουν ότι έχουν αποτελεσματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Siemens είναι μια υπόθεση που αφορά στην αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, σε μια περίοδο που αυτό βρίσκεται στο ναδίρ. Θα περιμένουμε κυρίως από την κυβέρνηση αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τα δύο εμπλεκόμενα κόμματα, να μην υπεκφεύγουν της ουσίας και να δώσουν επιτέλους ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες.

To Γραφείο Τύπου