Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/07/2009

Αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών, για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, μετά το διορισμό τους ως μονίμων

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η προϋπηρεσία ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών, δεν συνυπολογίζεται για τη βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών μετά το μόνιμο διορισμό τους.

Στις 21 Ιανουαρίου 2008, σε Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΠΘ, το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις της τότε Πολιτικής Ηγεσίας, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, επισημαίνεται: «Επίσης, αντιμετωπίσαμε ένα ζήτημα των αναπληρωτών. Προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία, που αναγνωρίζει την προϋπηρεσία που διένυσαν ως αναπληρωτές οι μόνιμα διορισμένοι εκπαιδευτικοί και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη».

Στις 24-10-2008 ο αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων  για το προαναφερόμενο θέμα: «σας γνωρίζουμε ότι για  το  εν λόγω  θέμα προωθείται νομοθετική ρύθμιση και  αναμένεται την   επόμενη  γενόμενη συνεδρίαση, να συζητηθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής».

Σε συνάφεια με το προαναφερόμενο θέμα, επισημαίνεται ότι: Σύμφωνα με τον Νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007, Άρθρο 98, §2) «Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε Ο.Τ.Α., με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία που, με βάση ειδικές διατάξεις, αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για βαθμολογική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον Ν. 1566/1985, Άρθρο 74, §1. Προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού. «Η υπηρεσία εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής, καθώς και η υπηρεσία τους σε ξένα σχολεία, στα οποία δίδαξαν σε τάξεις ή τμήματα ελληνοπαίδων,  λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη μετά το διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση για τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον Ν. 1600/1986, §4, Η προϋπηρεσία στην  ιδιωτική  εκπαίδευση  των  εκπαιδευτικών  που μονιμοποιούνται,  καθώς  και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση  εργασίας  ιδιωτικού  δικαίου  αορίστου  χρόνου,  λογίζεται   ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε περίπτωση.

Παρά τα προαναφερόμενα  δεδομένα, δεν έχει μέχρι σήμερα προωθηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και οι εκπαιδευτικοί δικαιολογημένα θεωρούν ότι εμπαίζονται.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αυτή δεν προκαλεί οικονομικό κόστος για το Δημόσιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα προωθήσει άμεσα ρύθμιση  για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που διήνυσαν, ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, οι μόνιμα διορισμένοι εκπαιδευτικοί και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη; Αν ναι, πότε;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Φώτης Κουβέλης