Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/07/2006

Επίσκεψη Αλέκου Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος συνοδευόμενος από την βουλευτή Θεσ/νίκης Μίνα Ξηροτύρη και στελέχη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τη Βιομηχανία Λιπασμάτων, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ.

Στην συνέντευξη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Για τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

"... Θέλω με την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη να χαιρετήσω τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης, και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες , τα μέλη του Διδακτικού προσωπικού τα οποία δώσανε μαζί με συναδέλφους τους στην Αθήνα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, σε όλες τις Πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδας ένα μαχητικό και αποφασιστικό παρόν για τα θέματα της παιδείας , της αναβάθμισης της παιδείας , και της εξασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ . Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν την δημόσια ζωή στα χρόνια που έρχονται , μέχρι την αναθεώρηση σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση του Συντάγματος.

Είναι η ακραία , αν θέλετε , εκδήλωση των πολιτικών της στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων , με την έννοια ότι πάνε να ρίξουν το φράχτη που εμπόδιζε την διείσδυσή τους και στο χώρο του Πανεπιστημίου . Εμείς ζητάμε από όλους τους κοινωνικούς φορείς , από όλη την κοινωνία να στηρίξει αυτούς τους αγώνες οι οποίοι θα συνεχιστούν. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ζητάμε από την αξιωματική αντιπολίτευση , εάν όντως είναι αντιπολίτευση, να σταματήσει να δίνει την στήριξή της στην κυβέρνηση της ΝΔ

Για την ανεργία και την αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη , είναι σήμερα το επίκεντρο της ζώνης αποβιομηχάνισης και οικονομικής παρακμής της χώρας μας , το οποίο εκφράζεται με κλείσιμο , την μεταφορά των επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλού κόστους , μια μαζική ανεργία και μια ανεργία η οποία έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα όσον αφορά στους νέους και τις γυναίκες αλλά και στους εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας. Συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους στη Β.Φ.Λ. , χαιρετίσαμε τους αγώνες τους , αλλά ανησυχούμε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά σε καμία δέσμευση, και δεν έχει προχωρήσει σε καμία απόφαση και βρισκόμαστε μπροστά , πιθανά, σε ένα εγχείρημα εξαπάτησης των εργαζομένων εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και επομένως δεν αρκούν και δεν καθησυχάζουν με κανένα τρόπο οι διαβεβαιώσεις που έκανε ο Υπ. Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης μετά την επίσκεψή του στον κ. Καραμανλή. Πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται από θέσεις περί ορθολογισμού της λειτουργίας της επιχείρησης , που ξέρουμε ότι πολλές φορές πίσω από αυτόν τον όρο κρύβονται απολύσεις εργαζομένων και μια προσωρινή απλώς παράταση της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Εμείς πιστεύουμε ότι για λόγους ανάπτυξης , για λόγους προώθησης της αγροτικής οικονομίας, η Ελλάδα χρειάζεται μια ακμαία βιομηχανία , η οποία θα στηρίζεται και στην εσωτερική αγορά και σε εξαγωγές , η οποία θα μπορεί να διαφοροποιεί τις δραστηριότητες της και να τις εμπλουτίζει στα πλαίσια της χημικής βιομηχανίας

Για τα οικολογικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Η εικόνα που έχει κανείς για την Θεσσαλονίκη είναι δραματική. Αναφέρομαι εδώ στη συσσώρευση μεγάλων οικολογικών προβλημάτων , όπως είναι για παράδειγμα αυτό που γίνεται σήμερα με την φωτιά η οποία συνεχίζει να καίει στη χωματερή των Ταγαράδων .Χωρίς ένα συνολικό σύστημα για την μείωση των απορριμμάτων , για την ανακύκλωση , για την αξιοποίηση όσων στοιχείων μπορούν να αξιοποιηθούν και για την ελαχιστοποίηση τελικά του όγκου που μπορεί να φθάνει τελικά στο 20 ή 30% , το οποίο βαίνει προς διάθεση δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων . Εδώ έχουμε μια χωματερή στην οποία δεν υπάρχουν καν στοιχειώδεις παρεμβάσεις για την υγεία των κατοίκων , για την προστασία της γης , του περιβάλλοντος , των γεωργών στην περιοχή για την προστασία των λιμνών , που βρίσκονται εκεί και ρωτάμε έχει νομάρχη η Θεσσαλονίκη ; Εάν δει κανείς τα παράθυρα της τηλεόρασης, λέει ότι έχει νομάρχη , αλλά εάν δει τα οικολογικά προβλήματα τα οποία σωρεύονται με τόσο οξυμένο τρόπο η Θεσσαλονίκη δεν έχει νομάρχη και πρέπει να αποκτήσει. Και με τον ίδιο τρόπο έχει δήμαρχο η Θεσσαλονίκη; Θεωρούμε ότι η στήριξη της Δημοτικής Κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" με τον Τάσο Κουράκη και για την Νομαρχία της Κίνησης "Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας " με τον Στρατή Πλωμαρίτη, μπορεί να δώσει μια δυναμική ώθηση με την συμμετοχή των πολιτών και να αλλάξει πορεία η Θεσσαλονίκη.

Για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή

Η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο αλλά και στην Παλαιστίνη , πιστεύουμε ότι έχει ξεπεράσει τα όρια , και δυστυχώς, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει πράσινο φως τόσο από τις ΗΠΑ, που με σαφήνεια το έχουν δηλώσει , όσο και από την Ε.Ε. Σήμερα το κύριο είναι να ζητηθεί από το Ισραήλ να καταπαύσει άμεσα το πυρ ενάντια στο Λίβανο. Η Σάμπρα και Σατίλα όπου γίνανε αυτές οι μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων , στις αρχές της δεκαετίας του '80 , αυτή η καταστροφή των πόλεων του Λιβάνου , που έγινε τότε με επικεφαλής τον μέχρι πριν από λίγο Πρωθυπουργό Σαρόν δεν μπορεί να επαναληφθεί , το 2006. ʼμεσα το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και κάθε δραστηριότητας και να ενεργοποιηθούν διεθνείς διαδικασίες για μια επίλυση όλων των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει την σιωπή , να σταματήσει να λέει " τι να κάνουμε , οι άλλοι αποφάσισαν έτσι ", να σκεφθεί τα ελληνοτουρκικά , να σκεφθεί το Κυπριακό , να σκεφθεί τη σημασία που έχει να έχουμε στήριξη από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, που σημαίνει πίεση προς το Ισραήλ και μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει αυτή η εστία , που μπορεί να γίνει μια εστία μεγάλης ανάφλεξης στην περιοχή.

Για το ΚΚΕ

Νομίζω ότι η πολιτική του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΝ είναι όπως η διαφήμιση γαλακτοβιομηχανίας για την "αγελαδίτσα". Δεν είναι ούτε πιο σοβαρή, ούτε πιο υπεύθυνη , ούτε πιο βαθιά., ούτε πιο έξυπνη. Είναι αποκλειστικά αρνητική , η οποία εντείνεται σήμερα λόγω των δημοτικών εκλογών και ο καθένας νομίζω ότι όταν ακούει τα ίδια τα πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ και - ιδιαίτερα εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - να απευθύνονται στους ακροατές τους για τον ΣΥΝ , να έχει υπόψη του ότι κάνουν αρνητική πολιτική.

Για την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη

Ο κ. Μπουτάρης ξεκίνησε με την πρόθεση , αν θέλετε με την φιλοδοξία, να ενώσει τις τρεις βασικές πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είναι και στη Βουλή με την υποψηφιότητά του για το δήμο της Θεσσαλονίκης απέναντι στο σημερινό Δήμαρχο Θεσσαλονίκης που ανήκει στην ΝΔ. Ο ΣΥΝ δεν μπόρεσε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια πρώτα απ' όλα γιατί έχει έναν εξαιρετικό υποψήφιο, τον Τάσο τον Κουράκη και δεύτερον διότι και πολιτικά δεν συμφώνησε με τις δυνατότητες αυτής της προσπάθειας. Ούτε συνεργασία με το ΚΚΕ μπορούσε να υπάρξει, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι κάνεις ρήγματα με το κατεστημένο της Θεσσαλονίκης. Το ΚΚΕ δεν στήριξε αυτή την προσπάθεια , το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε αυτήν την προσπάθεια , με αυτήν την έννοια νομίζω ότι όλη η σύλληψη του κ. Μπουτάρη , τον οποίο τον εκτιμώ, για συνένωση όλων των δυνάμεων απέναντι στον Δήμαρχο της ΝΔ οδηγεί στο εντελώς αντίστροφο δηλ. η εμμονή να πάρει μέρος στις εκλογές παρά τις αρχικές τοποθετήσεις και την αρχική σύλληψη οδηγεί σε έναν μεγαλύτερο πολυκερματισμό - κατά την ίδια τη σύλληψή του - των δυνάμεων στο χώρο της αντιπολίτευσης. Και γι' αυτό νομίζω ότι ,εάν ήταν στοιχειωδώς συνεπής ο κ. Μπουτάρης σε σχέση με τις αρχικές του συλλήψεις και ιδέες θα έπρεπε να το δεχτεί , να αποσυρθεί ,να στηρίξει κάποιον άλλο συνδυασμό και πιστεύω η Κίνηση "των Πολιτών και της Οικολογίας" θα δεχόταν μια τέτοιου είδους στήριξη..." .

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου