Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/07/2009

Ομιλία Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΚΚΕ για τον Τουρισμό

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θέλω να δώσω μια απάντηση στο συνάδελφο εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που μίλησε για τη διαφήμιση των 400.000 για το Νομό Θεσσαλονίκης. Εκεί σας πληροφορώ, κύριε συνάδελφε, ότι υπάρχουν ιαματικές πηγές, υπάρχουν τα λουτρά του Δήμου Απολλωνίας, τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι απαξιωμένα. Υπάρχουν διακόσιες κλίνες, υπάρχουν εγκαταστάσεις που αυτή τη στιγμή ρημάζουν και δεν έχει δοθεί μία λύση από την παλιά ΕΤΒΑ, από την «Πειραιώς» προς το Δήμο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές οι εγκαταστάσεις και σε μία περιοχή, η οποία έχει μεγάλη ανεργία, να δώσουν έναν άλλο τρόπο οικονομικών πόρων και να δώσουν ζωή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Στη Νομαρχία πάνε τα χρήματα, στον Ψωμιάδη.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρκετοί αναφέρουν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και βέβαια είναι αυτοί που ως κυβερνήσεις δεν άσκησαν πολιτικές υπέρ του, δεν επένδυσαν στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και τα αποτελέσματα αυτών είναι οι αποσπασματικές πολιτικές που φέρνουν τα σημάδια της κρίσης στον τουρισμό μας.

Οι ασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό περίμεναν εξαρχής σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας μας από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Άλλοι μίλησαν μάλιστα για καταστροφικές επιπτώσεις κι άλλοι για σοβαρές αλλά όχι καταστροφικές.

Διχογνωμία υπήρξε και ως προς το ποιες ακριβώς επιπτώσεις σε ποια τουριστικά μεγέθη θα έπρεπε να θεωρούνται κριτήριο για την αποτίμηση της κρίσης καθώς άλλοι αναφέρονταν στις αφίξεις, άλλοι στις διανυκτερεύσεις ή πληρότητες των συλλογικών καταλυμάτων και άλλοι στις τουριστικές εισπράξεις.

Μέσα στη γενικευμένη ανησυχία ελάχιστος λόγος έγινε για μια ελληνική ιδιαιτερότητα, την έναρξη της κρίσης του ελληνικού τουρισμού ήδη από το 2008 και πριν γίνει ορατή η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και διαφανούν οι συνέπειές της στις ανεπτυγμένες οικονομίες, πηγές της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας.

Πράγματι η κρίση του ελληνικού τουρισμού ως εμφάνιση αρνητικών μεταβολών στα στατιστικά τουριστικά μεγέθη και όχι μόνον αρχίζει ήδη από το 2008. Αν και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων της ΕΣΥΕ μπορεί κανείς να εξάγει συμπεράσματα για την πενιχρή απόδοση της τουριστικής περιόδου του 2008 από τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων σε συλλογικά καταλύματα που, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ, εμφάνισαν το πρώτο εννιάμηνο του 2008 μείωση κατά 3,5% έναντι του ιδίου διαστήματος του 2007.

Το ίδιο διάστημα οι αφίξεις στα ίδια καταλύματα σημείωσαν μείωση 3,2%, ενώ η μέση πληρότητα εμφάνισε μεν αύξηση κατά 62,6% έναντι του 60,2% του 2007, πλην όμως, κατά την ερμηνεία της ίδιας της ΕΣΥΕ, αυτό οφείλεται στη μείωση των κλινών που λειτούργησαν το 2008. Η μείωση δηλαδή των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών στα συλλογικά καταλύματα ήταν μάλιστα ελάχιστα αυξημένη έναντι της γενικής.

Η αναζήτηση των αιτιών της πρόωρης αυτής κρίσης είναι αρκετά σύνθετη υπόθεση, είναι όμως βέβαιο ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν οι υστερήσεις και οι ανεπάρκειες σε δημόσιες κυρίως υποδομές, η διαμόρφωση του κόστους και των τιμών των υπηρεσιών σε σκληρό ευρώ, η ακρίβεια και γενικά το κόστος ζωής και η αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό από διάφορα εσωτερικά γεγονότα, όπως είναι η διατροφική κρίση και το ηλιέλαιο, η τρομοκρατία, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η υστέρηση έναντι των δεικτών του Κιότο.

Έτσι η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τη χώρα μας ήδη σε περίοδο τουριστικής κρίσης. Η αντιμετώπιση και κυρίως η πρόληψη της τουριστικής κρίσης επιχειρήθηκε έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δηλαδή το συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισής της. Κι εδώ είστε υπεύθυνοι.

Λήφθηκαν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ανεπαρκή ως επί το πλείστον, για την ανακούφιση των μικρομεσαίων και μέτρα μηδαμινής απόδοσης για τη στήριξη της απασχόλησης. Στην πράξη, οι απασχολούμενοι στον τουρισμού αφέθηκαν παντελώς ακάλυπτοι απέναντι στις συνέπειες της κρίσης ως προς το χρόνο απασχόλησης, ανεργίας και ως προς το εισόδημά τους.

Κι εδώ πρέπει να αναφέρουμε πόσο πιέζονται και ελαστικοποιούνται σήμερα οι σχέσεις εργασίας, οι οποίες βέβαια θα πιεστούν πολύ περισσότερο στη γενικευμένη οικονομική κρίση και το γνωρίζετε πολύ καλύτερα και έχει καταγγελθεί και από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς πάρα πολλές φορές και ειδικά στο νομοσχέδιο του τουρισμού που συζητούσαμε πριν από δέκα μέρες.

Στο χώρο του τουριστικού μάρκετινγκ αυξήθηκαν σημαντικά οι διατιθέμενοι πόροι, αλλά όχι και η εξειδικευμένη διοχέτευσή τους σε αγορές με δυνατότητα συγκράτησης ή και βελτίωσης των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν ήταν, δυστυχώς, η πρόληψη και ο περιορισμός των απωλειών, αλλά η στροφή με αφορμή την τουριστική κρίση προς το εκλογικό σώμα, που θα έπρεπε να πειστεί πως η χώρα μας πηγαίνει καλύτερα από τους ανταγωνιστές της ή καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι συλλογικοί φορείς του τουρισμού.

Το εκλογικό σώμα θα έπρεπε να πειστεί ότι ο αρμόδιος Υπουργός καλύπτει πλήρως τις ανάγκες –έτσι αναφερόταν, κύριε Μαρκόπουλε- και ότι υπάρχει μια συστηματική δράση από τη μεριά σας. Λέγατε ότι αυτό που φταίει είναι οι τιμές των καταλυμάτων που θα πρέπει να μειωθούν.

Η εκστρατεία μείωσης των τιμών αδιακρίτως, χωρίς μέριμνα για τη διατήρηση του ποιοτικού επιπέδου των υπηρεσιών, χωρίς καν αναφορά αποκλειστικά στις τιμές της λιανικής πώλησης υπηρεσιών και όχι στις ήδη χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης προς τους οργανωτές ταξιδιών, τους tour operators, αναλύθηκε συστηματικά από εσάς, κύριε Υπουργέ, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Θα ήθελα ένα λεπτό επιπλέον για να ολοκληρώσω.

Δεν καταβλήθηκε καν προσπάθεια να ενημερωθεί ο Έλληνας καταναλωτής για τη διαφορά των τιμών μεταξύ χονδρικής και λιανικής πώλησης υπηρεσιών. Προτιμήθηκε το χάιδεμα των αυτιών ενόψει των Ευρωεκλογών. Έπρεπε ο Έλληνας καταναλωτής πάση θυσία να πιστέψει ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη δική του τσέπη.

Το αποτέλεσμα; Οι κατά κύματα πιέσεις των tour operators που είχαν ήδη απτά αποτελέσματα, όταν άρχισε η δική σας προσπάθεια, όταν αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης βοηθούντος και του πανικού των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών. Κατρακύλησαν και οι τουριστικές εισπράξεις στη χώρα, υπέστησαν σοβαρή καθίζηση, ενώ είναι άδηλο αν και κατά πόσο σε σχέση με τους αλλοδαπούς θα επωφεληθούν τελικά μειωμένων τιμών οι Έλληνες καταναλωτές, που όντως όταν θα κάνουν τις διακοπές τους ως μεμονωμένοι τουρίστες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Άρα, υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα. Θέλω να πω μόνο ένα τελευταίο, ότι σήμερα στην «Καθημερινή» αναφέρεται ότι, σύμφωνα με προβλέψεις, η προσέλευση ξένων τουριστών στη χώρα μας θα μειωμένη κατά 13%. Αυτό απορρέει από την εξαμηνιαία έκθεση των τουριστικών τάσεων της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Όχι, στη χώρα μας. Λέει 8%-13%. Διαβάστε το ολόκληρο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εγώ θα το καταθέσω στα Πρακτικά να το διαβάσετε και εσείς.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι ένας τουρισμός όχι μόνο στα Δωδεκάνησα, όχι μόνο στην Κρήτη, όχι μόνο στο Ιόνιο, αλλά σε όλη την Ελλάδα, με έναν καταμερισμό που να μπορεί να αναδύει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και να μπορέσουμε να έχουμε ποιοτικές παροχές υπηρεσιών και εν μέσω κρίσης να φέρει ο τουρισμός ένα μεγάλο οικονομικό όφελος και να βοηθήσει στο προσπέρασμα όλων αυτών που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και που θα γίνουν ακόμα πιο σκληρά τα πράγματα.

Αυτό είναι στο χέρι σας, κύριε Υπουργέ και στο χέρι της Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ πολύ.