Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/07/2009

Συμμετοχή στην κινητοποίηση κατοίκων και φορέων του νομού Πιερίας για τις εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Αγίου Διονυσίου Λιτόχωρου στις πλαγιές του Ολύμπου

Την Κυριακή 5 Ιούλη μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής Βʼ  Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατοίκων και φορέων Νομού Πιερίας, που εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για τις εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που διεκδικεί η Μονή Αγίου Διονυσίου Λιτοχώρου, στις πλαγιές του Ολύμπου. Η βουλευτής στο χαιρετισμό της τόνισε:

 «Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση στον αγώνα που κάνετε για τα χιλιάδες στρέμματα που διεκδικεί η Μονή Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Λιτοχώρου. Χαιρετίζω όλες και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ όπως επίσης και το δήμαρχο Λιτοχώρου, το δήμαρχο Δίου και τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, ενώ έπρεπε σε αυτό τον αγώνα να συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του νομού. Το πρόβλημα διεκδίκησης δημόσιων αλλά και ιδιωτικών εκτάσεων από εκκλησίες και μοναστήρια δυστυχώς δεν είναι μόνο στην περιοχή σας, αλλά σε όλη τη χώρα. Ελλείψει δασολογίου και κτηματολογίου βλέπουμε κάποιους εκκλησιαστικούς παράγοντες να προβάλουν χρυσόβουλα, οθωμανικά χοτζέτια και κιτάπια πριν από χίλια και πλέον χρόνια για να περνάν χιλιάδες στρέμματα στα χέρια τους στα οποία κάνουν διάφορες επιχειρήσεις. Και όλοι γνωρίζετε ότι η εκκλησιαστική επιχειρηματικότητα φοροαπαλλάσετε προκλητικά ενώ τα φορολογικά μέτρα και ειδικά τα τελευταία είναι πολύ σκληρά για τον ελληνικό λαό. Πέρυσι συμμετείχα πάλι σε συγκέντρωση εδώ στο Λιτόχωρο για τον ίδιο λόγο και βλέποντας ανάμεσά σας έναν κάτοικο του Λιτόχωρου θέλω να καταγγείλω το απαράδεκτο που συμβαίνει με χωράφι του που κατέχει νόμιμα και καλλιεργεί ο συμπολίτης σας το οποίο δηλώνει στην ετήσια καλλιεργητική του δήλωση και παίρνει νόμιμα κοινοτική επιδότηση, αλλά εκτός από αυτόν παίρνει παράνομα και η μονή που επίσης το δηλώνει με άλλο δεκατριψήφιο αριθμό και όποιοι από σας είστε αγρότες καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοώ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και είμαστε εδώ μαζί με συντρόφους μου από το ΣΥΡΙΖΑ για να σας στηρίξουμε και να συγκρουστούμε με συμφέροντα που θέλουν να κερδοφορούν με εκτάσεις που ανήκουν σε όλους μας ή είναι νόμιμες ιδιοκτησίες πολιτών. Δώσαμε μάχες για να επιστρέψουν οι εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Βατοπεδίου,  άλλες μονές του Αγίου Όρους, η Μονή Τοπλού. Τώρα δίνουμε τη μάχη για τις εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Α. Όρους στη Σκύρο και μαζί θα παλέψουμε και για την επιστροφή των εκτάσεων που κατέχει ή διεκδικεί παράνομα η Μονή Αγίου Διονυσίου».

To Γραφείο Τύπου