Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/07/2009

Σχετικά με την επίσκεψη της Υπουργού Απασχόλησης στο ΙΚΑ

Σχετικά με την επίσκεψη της Υπουργού Απασχόλησης στο ΙΚΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν θα λυθούν με τον λειτουργικό διαχωρισμό του κλάδου ασφάλισης από τον κλάδο υγείας. Θα μπορούσαν να λυθούν εφόσον αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες τους, που έχουν να κάνουν με την ασυνέπεια των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν το ΙΚΑ (ιδίως τον κλάδο υγείας) σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους νόμους, με την αδιαφορία τους να πολεμήσουν την εισφοροδιαφυγή, με τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών του, με τη δραματική έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού (3.700 κενές οργανικές θέσεις) και με την μεταφορά ελλειμμάτων άλλων ταμείων στο ΙΚΑ με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.

Είναι ντροπή για τη χώρα μας το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ να παίρνουν σήμερα συντάξεις κάτω από 600 ευρώ το μήνα.

Είναι επίσης απαράδεκτο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, εκτός από την πολύωρη ταλαιπωρία τους στις ουρές των ιατρείων του ΙΚΑ, να υποχρεώνονται να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας, επειδή από το ταμείο τους καλύπτεται ένα πολύ μικρό ποσοστό από όσα δαπανούν για ιατρικές πράξεις ή εξετάσεις.

Οι ασφαλισμένοι και οι απόμαχοι της δουλειάς δεν «καίγονται» για τον λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων του ΙΚΑ, αλλά για καλύτερες συντάξεις και παροχές υγείας, καθώς και μια πιο αξιοπρεπή μεταχείριση από το ΙΚΑ και τις υπηρεσίες του.

To Γραφείο Τύπου