Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/01/2005

Πολιτικό και διαχειριστικό σκάνδαλο η χρήση των κοινοτικών κονδυλίων

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π. Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα όσα είπε ο υφυπουργός κ. Φώλιας σε σχέση με τη διαχείριση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο τρόπος διαχείρισης των Κοινοτικών κονδυλίων συνιστά ένα μνημειώδες πολιτικό και διαχειριστικό σκάνδαλο που πλήττει βαρύτατα την ανάπτυξη, τα συμφέροντα των εργαζομένων και το μέλλον της χώρας.

Πρώτον: Συνιστά όνειδος για τη χώρα το γεγονός ότι σε μια περίοδο λιτότητας και μεγάλων ελλειμμάτων απωλέσαμε οριστικά από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο πάνω από 1δις.ευρώ.

Την ίδια ώρα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο έχουμε χάσει μέχρι στιγμής άλλο 1δις. ευρώ, ενώ, σε δεκάδες έως εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αναμένεται να φτάσουν οι απώλειες του 2004.

Ταυτόχρονα, η μέχρι τώρα απορροφητικότητα του Γ' ΄Κοινοτικού Πλαισίου είναι τόσο χαμηλή και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, ώστε το μέλλον για την τελική τύχη του να διαγράφεται εφιαλτικό.

Δεύτερον: Πέραν αυτού, το πλέον τραγικό είναι ότι οι κυβερνήσεις επιδίδονται απλώς, χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, σε έναν αγώνα δρόμου για την, κακήν-κακώς, απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων και την εξυπηρέτηση μέσω αυτών ποικιλώνυμων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, με αποτέλεσμα αυτοί οι πολύτιμοι για τη χώρα πόροι να έχουν την ελάχιστη δυνατή αναπτυξιακή και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Σήμερα, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, είναι απαραίτητες βαθιές θεσμικές αλλαγές που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη διαχείριση των Κοινοτικών κονδυλίων, την έγκαιρη απορροφητικότητά τους, τον αναπροσανατολισμό και προγραμματισμό στη χρήση τους, έτσι ώστε από την αξιοποίησή τους να εξασφαλίζεται το μέγιστο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα, αντί για την κατασπατάλησή τους σε δαπάνες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε πελατειακές σχέσεις και σε εξυπηρετήσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

To Γραφείο Τύπου