Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/07/2009

Αποσπάσματα απο συνέντευξη του Δ.Παπαδημουλη στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 (Β. Πάικος) για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-    Έκλεισε ένας μήνας από τις εκλογές και δεν βλέπουμε σημάδια συνεννόησης στο κόμμα σας...

Είναι ανάγκη να υπάρξουν, γιατί αλλιώς θα έχουμε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να διευθετήσουμε  μεταξύ μας, με όρους μηχανισμών, τα πράγματα. Το ζητούμενο είναι να στείλουμε ένα σήμα στην κοινωνία ότι βγάλαμε συμπεράσματα από το μήνυμα των ευρωεκλογών και τα μετασχηματίζουμε σε κάποιες αλλαγές στην πολιτική μας, στη λειτουργία μας, στις σχέσεις μας με την κοινωνία, έτσι ώστε να πάμε καλύτερα στο μέλλον. 

-    Το βλέπετε εσείς αυτό;  Βλέπετε  διαθέσεις ανάλογες;

Το βλέπω όχι απλώς αναγκαίο αλλά και εφικτό. Το κλειδί είναι το κόμμα μου, ο ΣΥΝ. Αν ο ΣΥΝ καταφέρει να συνθέσει απόψεις, με πρωταγωνιστική την συμβολή του προέδρου, ένας ενωμένος και συσπειρωμένος ΣΥΝ θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-    Υπάρχει διάθεση τέτοια από τον πρόεδρο σας;

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να λειτουργήσει  ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο αυτών που τον ψήφισαν. Να έχει το θάρρος και την τόλμη να πει "ναι έγιναν κάποια λάθη, ναι σε κάποια από αυτά έχω ευθύνη και σας καλώ όλους μαζί να διορθώσουμε κάποια πράγματα,  για να πάμε καλύτερα".

-    Γίνονται επαφές, διεργασίες, υπάρχουν σημεία τέτοια;

Υπάρχουν. Προχθές συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρωτοβουλία του. Του είπα αναλυτικά τις απόψεις μου για το τί πρέπει να γίνει. Στο 80% έχω την αίσθηση ότι συμφωνεί ή έστω ότι δεν διαφωνεί. Το ζητούμενο είναι να τολμήσει. Ο πρόεδρος του κόμματος θα πετύχει αν λειτουργήσει χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες.

-    Επειδή όμως ο πρόεδρος ενός κόμματος σαν το δικό σας δεν είναι  ο πατέρας αφέντης και επειδή υπάρχουν οι πλειοψηφίες – μειοψηφίες, τάσεις κλπ, φαίνεται δυνατότητα σύγκλισης σε κάποια σημεία;

Αυτό ζητάει η μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος και απαιτεί η κοινή λογική. Αν ο πρόεδρος μετασχηματίσει αυτή τη βούληση των μελών και των φίλων μας σε προτάσεις και πιέσει για αυτό, τότε και κάποιες λογικές περιχαράκωσης και ιδιοκτησίας θα υποχωρήσουν.

-    Βλέπετε την ανάγκη να αμβλυνθούν οι περιχαρακώσεις των τάσεων;   

Οι τάσεις μέσα στον ΣΥΝ πρέπει επιτέλους να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως στεγανοί οργανωτικοί μηχανισμοί. Χρειαζόμαστε έναν δημιουργικό διάλογο, χωρίς βουλωμένα αυτιά και χωρίς λογικές απόλυτης αλήθειας και καθαρότητας.

-    Ο Αλέξης Τσίπρας σας πρότεινε την θέση του γραμματέα;

Όχι, δεν μου έχει γίνει τέτοια πρόταση. Ούτε έχω διεκδικήσει μια τέτοια θέση. Μπορώ να συμβάλω στην προσπάθεια του κόμματος μου και της πολιτικής μας συμμαχίας, χωρίς να έχω κάποιο κορυφαίο αξίωμα

-    Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.. Βλέπετε να διαπιστώνονται συγκλίσεις, θα πάτε με  ένα κείμενο, θα πάτε διχαστικά, πως θα πάτε;

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή που έχει συσταθεί να το ετοιμάσει, αύριο η Πολιτική Γραμματεία. Δεν συμμετέχω σε κανένα από τα δύο όργανα. Θα περιμένω να δω την εξέλιξη. Η δική μου συμβολή θα συνεχίσει να είναι ανανεωτική και ενωτική, όπως και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μετά τις ευρωεκλογές εάν  υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να είχε ανέβει στα κεραμίδια και να ζητάει κεφάλια, θα μπορούσα να ήμουνα εγώ. Ακόμα και ο Αλέκος Αλαβάνος, που είχε πρωταγωνιστική συμβολή στην συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, είπε μετά τις εκλογές «κόψαμε το κεφάλι του καλύτερου ευρωβουλευτή». Μου θύμισε το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» αλλά και το «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος  αναγνωρίζεται». Σημασία  τώρα έχει να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνία. Μετά από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αν ακολουθήσει για καιρό μια κάκιστη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα, είναι ένα ακόμη συνέδριο. Γιατί θα κλειστούμε ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια, την ώρα που έχουμε ρευστό πολιτικό σκηνικό, μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση και πιθανότατα βουλευτικές εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, σύνθεση απόψεων, σύγχρονο στίγμα από τον ΣΥΝ. Ένας ισχυρός, συσπειρωμένος Συνασπισμός, είναι προϋπόθεση για λειτουργήσει πιο σωστά και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

To Γραφείο Τύπου