Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/07/2009

Συνέντευξη του Π. Σκουρλετη, μέλους της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσια)

-    Είδατε χθες την μέτρηση της Metron;…..

Να κάνω μια παρατήρηση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, αλλά και γενικότερα. Νομίζω ότι αυτό το οποίο υπέστη όλο το πολιτικό σύστημα, να είναι όμηρος των δημοσκοπήσεων ανά 15, 20 ημέρες , πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν μπορεί σ΄ αυτό το λίγο χρόνο που διαθέτει κάθε κόμμα να μιλάει περισσότερο για τις δημοσκοπήσεις και λιγότερο για τις προτάσεις του.

Από εκεί και πέρα, για το συγκεκριμένο, νομίζω ότι το διαχρονικό συμπέρασμα που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια τρομακτική ρευστότητα στις σχέσεις των ψηφοφόρων με τα κόμματα. Κάτι το οποίο εκδηλώθηκε και με τη μεγάλη αποχή. Είναι κάτι που θα το βλέπουμε από εδώ και μπρος. Σήμερα δηλαδή με έναν διαφορετικό τρόπο αυτοπροσδιορίζεται κάποιος αριστερός, δεξιός και κεντρώος. Πείθουν λιγότερο τα πολιτικά κόμματα, παρότι σε πολλά ζητήματα έχουν διαφορετικές θέσεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη απαξία της πολιτικής.

-    Σ΄ ένα τέτοιο σκηνικό, λένε κάποιοι, θα μπορούσε κάλλιστα η Αριστερά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό που βλέπουμε όμως σήμερα στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «φαγωνόσαστε» μεταξύ σας..

Να ξεκινήσω από το πρώτο σκέλος. Νομίζω ότι αν συμφωνήσουμε ότι έτσι είναι η κατάσταση των πραγμάτων σήμερα στην κοινωνία, είναι ανοιχτό το στοίχημα για το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί και τα πράγματα στη φάση μετά την κρίση. Μπορούν να πάνε οι εξελίξεις και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Σε σχέση με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Περνάμε δύσκολες στιγμές. Και θα έλεγα ότι δυσκολότερα είναι τα πράγματα μετά τις εκλογές παρά με το αποτέλεσμα αυτό καθ΄ εαυτό. Παρόλα αυτά, αυτό το διάστημα έγιναν δεκάδες συνελεύσεις, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στον ΣΥΝ, με κύριο χαρακτηριστικό μια πολλαπλάσια συμμετοχή απ΄ ότι συνήθως. Υπάρχει μια αγωνία και μια διάθεση του κόσμου να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες του κακού αποτελέσματος, να λύσουμε τις διαφορές μας και όχι να τις κουκουλώσουμε. Και νομίζω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Αριστερά, ιδιαίτερα για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά.

-     . Αύριο συνεδριάζει η ΚΠΕ του κόμματος;…

Συνεδριάζει η ΚΠΕ του κόμματος, μετά από τέσσερις περίπου εβδομάδες που έγινε ένας πολύ σημαντικός και πλούσιος διάλογος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Απ΄ ότι φαίνεται θα κληθούμε να εκλέξουμε τον καινούργιο Γραμματέα της ΚΠΕ στη θέση του Ν. Χουντή που είναι πια στην ευρωβουλή.

Νομίζω ότι και σε επίπεδο εκτιμήσεων και σε σχέση με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Μετά από τη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων  είμαστε όλοι πιο ώριμοι και είμαστε πολιτικά πιο κοντά ο ένας στον άλλον, παρά τις επιμέρους διαφορές μας. Έχουν υπάρξει σοβαρές συγκλίσεις.

-    Δεν τραβιέται το σχοινί, λέτε… Γιατί τις τελευταίες ημέρες ακουγόταν έντονα ότι θα πάτε σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο.. ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λυθούν οι διαφορές παρά μόνο μέσα από ένα συνέδριο..

Το ενδεχόμενο του συνεδρίου, νομίζω, ότι έχει απομακρυνθεί. Και έχει απομακρυνθεί ακριβώς διότι υπήρξε μια ώριμη πολιτική προσέγγιση από όλους. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνεννοήσεις -δεν θα έλεγα ταυτίσεις …- και για το τι κάνουμε από δω και μπρος και για τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το συμμαχικό μας σχήμα και που εξακολουθεί να είναι μια βασική στρατηγική επιλογή μας, αλλά έχοντας ξεκαθαρίσει ότι εμείς δεν θέλουμε να θυσιάσουμε αυτή την στρατηγική επιλογή, μετατρέποντάς το σε ένα ενιαίο κόμμα. Κάτι τέτοιο  θα λειτουργούσε αποσυσπειρωτικά.

-    Εκτός αυτού.. κάρτες μελών θα μοιράσετε στον ΣΥΡΙΖΑ; …

Νομίζω ότι έχουν φετιχοποιηθεί ορισμένες λέξεις. Ειλικρινά εμένα δεν μ΄ ενδιαφέρει αν θα έχουμε κάρτα μελών. Με ενδιαφέρει το πώς θα πάμε σε μια πιο δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε όσοι συνανήκουν σ΄ αυτό το σχήμα συνεργασίας να μπορούν να ακούγεται η γνώμη τους και να διαμορφώνουν τα πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα. Πρέπει να πάει σε μια πιο ουσιαστική και πιο δημοκρατική λειτουργία.

-    Πάντως στελέχη του κόμματός σας που ανήκουν στην ανανεωτική πτέρυγα βάζουν μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με τις κάρτες μελών…

Νομίζω ότι είναι αποπροσανατολιστικό το να εστιάσουμε εκεί. Χαίρομαι γιατί και από συντρόφους της ανανεωτικής πτέρυγας δεν έχει τεθεί, για παράδειγμα, το θέμα της εγκατάλειψης του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν το λέει, κανείς από τα επώνυμα στελέχη. Άρα νομίζω ότι αυτό είναι μια καλή βάση. Όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ενιαίο κόμμα. Φαντάζομαι λοιπόν ότι όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα κυρίως ενός ανένταχτου κόσμου, ανένταχτων αριστερών που είναι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουν σ΄ αυτό το ενωτικό εγχείρημα, την αναγκαιότητα να εκφραστούν και να αποκτήσουν συγκεκριμένα πολιτικά δικαιώματα.

-    … Αν κάποιος είναι ανένταχτος, δεν θάθελε να ενταχθεί ούτε σε τάση των ανένταχτων ή σε κάποιο κόμμα…..

Το ανένταχτος το εννοώ σε σχέση με τις συνιστώσες και όχι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του.

To Γραφείο Τύπου