Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2006

Σταθερά αλληλέγγυοι στον αγώνα του Κυπριακού λαού

ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Για τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την Tουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συμπληρώνονται αύριο 32 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία διευκόλυνε το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Συνεχίζεται η κατοχή του 38% των εδαφών και η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού.

Οι εξελίξεις απαιτούν τον πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για τη λύση του προβλήματος. Όσο καθυστερεί η λύση τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες για την επίτευξή της.

Η νέα μεσανατολική τραγωδία, με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο μπορεί να δημιουργήσει νέα δυσμενή δεδομένα για τα προβλήματα όλης της περιοχής, και για το Κυπριακό.

Έγινε ένα βήμα πρόσφατα με τη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για διακοινοτικές συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι συνομιλίες αυτές να δώσουν καρπούς για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Η επίλυση του Κυπριακού, η άρση της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και του κοινού τους μέλλοντος θα αποτελέσει και δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους αγώνες του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για ειρήνη, κοινή ανάπτυξη του νησιού. Για μια Κύπρο-γέφυρα ειρήνης με την ευρύτερη περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου