Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2009

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι περισσότεροι από εσάς λείπατε εχθές το βράδυ από την αίθουσα, όμως μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας, πήρα τον λόγο και ζήτησα σήμερα οι εργασίες να αρχίσουν με αυτήν ακριβώς τη διαδικασία διαβούλευσης. Γιατί πιστεύω ότι η ΚΠΕ δεν πρέπει απλά να ψηφίσει και να εκλέξει τον Γραμματέα βάσει των προτάσεων που θα κατατεθούν με ένα χαρτάκι στο Προεδρείο, αλλά πρέπει να διαβουλευθεί, να ακούσουμε απόψεις, σκέψεις για τον σύντροφο ή τη συντρόφισσα που πιστεύουμε ότι πρέπει να του αναθέσουμε ένα δύσκολο ρόλο, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι υπάρχουν και σκέψεις και προτάσεις που έχουν ακουστεί και πολλές από αυτές έχουν γραφτεί και στον Τύπο για μια σειρά από συντρόφους και συντρόφισσες. Και νομίζω ότι όλοι όσοι έχουν ακουστεί έχουν την εκτίμησή μας, είναι αξιόλογοι σύντροφοι και θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτήν την πολύ σημαντική χρέωση.

Όμως, εγώ δεν θέλω να αποφύγω την ευθύνη να καταθέσω τις σκέψεις μου και την πρότασή μου. Και θέλω αυτό να γίνει και από όλους όσους αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν, σε μια διαδικασία διαβούλευσης, με συντροφικότητα και με ευθύνη.

Ποια είναι, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου τα κριτήρια που πρέπει να έχει ο σύντροφος ή συντρόφισσα που θα αναλάβει αυτή την ευθύνη: Κατά τη γνώμη μου, πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι ένας σύντρόφος/σσα που να ενώνει, να συνθέτει, να λειτουργεί συνθετικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο που, αν μη τι άλλο, να μην διχάζει.

Δεύτερο κριτήριο: Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο που να έχει την ικανότητα, να είναι ικανός και δοκιμασμένος στην οργανωτική δουλειά. Κυρίως, όμως, να έχει την ικανότητα να αφιερωθεί σε μια ιδιότυπη χρέωση. Δεν χρειαζόμαστε πολιτικό εκπρόσωπο, αλλά έναν σύντροφο δοκιμασμένο στην οργανωτική δουλειά, που να γνωρίζει το κόμμα και τους ανθρώπους του και να είναι πρόθυμος να αφιερωθεί σε μια δουλειά συντονισμού και της Π.Γ. και της ΚΠΕ και κυρίως των οργανώσεων. Και νομίζω ότι το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό το να ξέρει το κόμμα.

Το τρίτο κριτήριο, που θεωρώ σημαντικό, είναι να μην τον απασχολεί καθʼ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ως Γραμματέας, η ευγενική φιλοδοξία να αναδειχθεί ή να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές και να διεκδικήσει την εκλογή του στο κοινοβούλιο. Νομίζω ότι το πρόσωπο που θα έχει αυτήν την ευθύνη πρέπει απλά να θεωρεί ότι το πιο σημαντικό που έχει να κάνει και η πιο σημαντική χρέωση του είναι αυτή του Γραμματέα της ΚΠΕ.

Το τέταρτο στοιχείο είναι ένα στοιχείο που δεν το συζητάμε πολλές φορές. Βλέπουμε τα πρόσωπα και λέμε «είναι ικανός, δεν είναι ικανός, τα λέει καλά, έχει πέραση» δεν συζητάμε, όμως, και δεν κρίνουμε τους συντρόφους μας και με ένα άλλο κριτήριο, που είναι πολύ σημαντικό. Ποιο είναι αυτό; Το αν έχει πετύχει στις ευθύνες που έχει αναλάβει στο κόμμα. Είναι ένα στοιχείο που δεν το συζητάμε και σπάνια το υπολογίζουμε στις κουβέντες μας. Όλοι χρεωνόμαστε έναν τομέα ευθύνης, άλλοι τα καταφέρνουμε καλά, άλλοι χειρότερα, άλλοι καλύτερα, όμως δεν υπάρχει μια συλλογική αποτίμηση για να αποδίδουμε είτε την κριτική μας, είτε τα εύσημα σε όλους όσους έχουν πετύχει πέντε πράγματα στους τομείς ευθύνης που έχουν αναλάβει.

Το πέμπτο κριτήριο, κατά τη γνώμη μου, είναι να μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των συντρόφων με τους οποίους βρίσκεται στο ίδιο ρεύμα απόψεων και ιδεών, αλλά να κερδίσει και την εμπιστοσύνη συντρόφων που είναι σε άλλο ρεύμα σκέψης και ιδεών. Να χαίρει, δηλαδή, της εμπιστοσύνης όλου του κόμματος όσο, όμως, και της ηγετικής ομάδας του - και αυτό είναι ένα κριτήριο σημαντικό. Είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει μια συνεργασία και εμπιστοσύνη σε  ηγετικό επίπεδο.

Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι τα κριτήρια. Και θέλω να σας πω  και κάποιες δικές μου σκέψεις. Δεν σας κρύβω ότι ταλαντεύτηκα ανάμεσα σε δύο ιδέες. Η μία ιδέα ήταν να συνεχίσουμε αυτό το άνοιγμα που κάναμε - με ανορθόδοξο όμως τρόπο, ενδεχομένως - στη νέα γενιά και να προχωρήσουμε στην ανάδειξη νέων σε ηλικία στελεχών. Πρέπει, όμως, να παραδεχθούμε ότι όλα όσα ακολούθησαν τις εκλογές θόλωσαν κάπως αυτή τη δυναμική επιλογή. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή η δυναμική επιλογή ανανέωσης βρήκε μια απήχηση στην κοινωνία, αλλά δεν έγινε με οργανωμένο τρόπο από το κόμμα, δεν στηρίχθηκε επαρκώς από όλο το κόμμα. Και υπʼ αυτήν την έννοια, πολλές φορές δεν πρέπει να λειτουργούμε αγνοώντας την πραγματικότητα, αλλά να δούμε πώς θα μπορέσουμε - αν θεωρούμε ότι είναι σωστή επιλογή - να την οργανώσουμε καλύτερα, ώστε να πετύχει καλύτερα στο μέλλον.

Δεύτερη σκέψη ήταν η επιλογή του προσώπου να μην είναι από τον ευρύτερο χώρο της πλειοψηφίας. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε ακόμα ώριμοι, ούτε «οι της πλειοψηφίας» ούτε «οι της μειοψηφίας» για μια τέτοια επιλογή. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι είμαστε ώριμοι να κάνουμε μια επιλογή  όλου του κόμματος και όχι επιλογή της πλειοψηφίας.

Καταλήγω, λοιπόν, στην πρότασή μου ότι ο καταλληλότερος, σε αυτή τη φάση, για τη θέση του Γραμματέα είναι ένας σύντροφος για τον οποίο δεν έχουν αφιερώσει πολύ μελάνι οι εφημερίδες ή πολύ χρόνο τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Είναι ένας σύντροφος που δεν αποτέλεσε επίκεντρο των συζητήσεων στα πηγαδάκια ή στις συσκέψεις μας, όπου συζητάγαμε για το ποιος θα μπορούσε να είναι Γραμματέας. Αλλά, όμως, είναι δοκιμασμένος σύντροφος. Ένας πετυχημένος σε ό,τι του ανατέθηκε στην κομματική του δουλειά. Και πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένας σύντροφος ευρύτερης αποδοχής. Η πρότασή μου, λοιπόν, για  τη θέση του Γραμματέα είναι για τον σύντροφο Δημήτρη Βίτσα. Και θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας γνώμη.

To Γραφείο Τύπου