Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2009

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ,  Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Υπεύθυνο για την Εργατική Πολιτική, Δημήτρη Στρατούλη, συναντήθηκαν σήμερα με την Υπουργό απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Η Υπουργός κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε:

«Με τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον συνάδελφο τον κ. Λαφαζάνη και τον Υπεύθυνο για την Εργασιακή Πολιτική του ΣΥΝ, κ. Στρατούλη είχαμε μια εποικοδομητική και πολύ ενδιαφέρουσα, σε βάθος θα έλεγα, ενημέρωση και συζήτηση. Ο κ. Πρόεδρος και τα μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, έθεσαν θέματα τα οποία αφορούν στην απασχόληση, στην μετανάστευση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα θέματα των εταιριών καθαριότητας. Θα έλεγα εφʼ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση. Στον κ. Πρόεδρο και στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισα κάποια θέματα, όπως επί παραδείγματι ενημέρωσα για το νέο νομοσχέδιο του ΙΚΑ το οποίο θα περάσει από τα θερινά τμήματα της Βουλής με στόχο πάντα την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και βεβαίως στην ποιοτική, όσο το δυνατόν αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Ως προς τα θέματα της μετανάστευσης και των μεταναστών, η προτάσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ήταν για το Ασφαλιστικό κομμάτι και βεβαίως θα ήθελα να πω ότι μας απασχολεί στο Υπουργείο και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα των νομίμων και μη νομίμων μεταναστών εξήγησα και είπα ότι όσον αφορά στο γεγονός ότι ο ΑΜΚΑ θα είναι υποχρεωτικός από την 1η Οκτωβρίου αυτό σημαίνει ότι για την εισφοροδιαφυγή και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας είμαστε στον καλό τον δρόμο. Είμαστε απόλυτοι και κατηγορηματικοί ότι η κυβέρνηση ως προς το θέμα της απασχόλησης δεν συζητά και ούτε είναι στις προθέσεις της η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών ο στόχος μας είναι η πλήρης απασχόληση και η στήριξη των πιο ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας. Συζητήσαμε για το θέμα της κας Κούνεβα. Όπως σας είναι γνωστό τελειώνει το θέμα της αγοράς της οικίας της κας Κούνεβα και επίσης η κα Κούνεβα επέλεξε η οικογένειά της και το διαμέρισμα και το μέρος όπου θέλουν να είναι την περιοχή ώστε και ο μικρός γιος της κας Κούνεβα να μην αλλάξει περιβάλλον και σχολείο. Ήδη προχωρούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης ως προς το θέμα των εταιριών καθαριότητας γίνονται καθημερινές επισκέψεις και έλεγχοι και θα είμαστε, είμαστε ήδη δηλαδή σε θέση αλλά με μια άλλη ευκαιρία, σε μια άλλη συνέντευξη θα σας δώσουμε και στοιχεία που αφορούν στις εταιρίες αυτές και όχι μόνο».

-    Έχετε ένα χρονοδιάγραμμα να μας δώσετε;

«Όλα μαζί… σήμερα έχουμε εδώ τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, αυτά θα τα πούμε μια άλλη φορά».

-    Για το Ασφαλιστικό των γυναικών κα Υπουργέ;

«Μιλήσαμε και για το ασφαλιστικό, όσον αφορά στο θέμα δηλαδή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συζητήσαμε με τον κ. Τσίπρα, και αυτό το οποίο εγώ ανέφερα είναι ότι είναι βεβαίως ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλους αλλά είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών που έχει και την αρμόδια επιτροπή και θεωρώ ότι η επιτροπή αυτή προχωρά. Είναι θέμα διαπραγματεύσεων αλλά δεν είναι θέμα δικής μας αρμοδιότητας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις με την κα Υπουργό και κυρίως να της εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αίσθησή μας ότι το Δημόσιο σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης και Ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων στην χώρα μας βρίσκονται σε πορεία συρρίκνωσης.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας γιατί είδαμε το προηγούμενο διάστημα ο Νόμος της κυβέρνησης για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων να κρίνεται αντισυνταγματικός. Εκφράσαμε την ανησυχία μας γιατί βλέπουμε τους δημόσιους υπαλλήλους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και να περιμένουν δύο χρόνια για το ΕΦΑΠΑΞ. Εκφράσαμε την ανησυχία μας διότι το 70% των Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ και την ίδια στιγμή μαθαίνουμε, διαβάζουμε, ακούμε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κάτι που απασχολεί πάνω από 150.000 γυναίκες. Ακούσαμε επίσης ότι πρόκειται να κοπούν από την λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αρκετά επαγγέλματα, κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα όπως επίσης και ότι επίκειται νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό κλάδου υγείας και ασφάλισης στο ΙΚΑ με στόχο την εξίσωση προς τα κάτω των παροχών υγείας στους ασφαλισμένους.

Όλα αυτά νομίζουμε ότι είναι εξελίξεις οι οποίες δημιουργούν μια ευρύτερη ανησυχία στους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους της χώρας. Καταθέσαμε προτάσεις στην κα. Υπουργό που βασίζονται σε τέσσερις άξονες.

•    Ο πρώτος άξονας είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

•    Ο δεύτερος άξονας είναι μια άλλη πολιτική για  το μεταναστευτικό που θα έχει σαν στόχο την ένταξη των μεταναστών που εργάζονται στην χώρα μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ώστε να αποδίδουν στις ασφαλιστικές εισφορές. Θεωρούμε ότι αυτήν την στιγμή με βάση τις μελέτες του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής,  υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες νόμιμοι ή παράνομοι, εργαζόμενοι όμως, είναι ένας πλούτος τον οποίο δεν μπορούν να τον καρπώνονται μόνο οι εργοδότες πρέπει να τον καρπωθεί και η πολιτεία, το κράτος. Υπʼ αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για την νομιμοποίηση. Να ισχύσει μια άλλη πολιτική διαρκούς και σταδιακής ένταξης ώστε οι εργαζόμενοι μετανάστες να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

•    Ο τρίτος άξονας των προτάσεών μας έχει να κάνει με το να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία που σήμερα καταρρέουν. Κι αυτό να γίνει εμφανές και στον κρατικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται.

•    Ο τέταρτος άξονας είναι να σταματήσει ο τζόγος των αποθεματικών των ταμείων στις χρηματαγορές κι αυτό θα πρέπει να είναι μια δέσμευση που πρέπει να υλοποιηθεί με μια διαφορετική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης.

Με αυτούς τους άξονες και με αυτές τις προτάσεις θέλουμε να ανοίξει ένας δημόσιος και ουσιαστικός διάλογος πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, διότι την οικονομική κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν.

To Γραφείο Τύπου