Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2006

Η μόνη ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι η παράδοση του ενεργειακού τομέα στην ιδιωτική κερδοσκοπία

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Σιούφα για την ενεργειακή στρατηγική εικοσαετίας της χώρας μας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο κ. Δ. Σιούφας μιλώντας για ενεργειακή στρατηγική εικοσαετίας της χώρας μας, εμπαίζει προφανώς τον ελληνικό λαό και προκαλεί τη νοημοσύνη του. ʼλλωστε, ακόμα και οι πρόσφατες καταγγελίες του αποπεμφθέντος κ. Δ. Παλαιοκρασά τον διαψεύδουν.

Η μόνη ενεργειακή στρατηγική που διαθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η σταδιακή παράδοση, στο όνομα της απελευθέρωσης των αγορών, του ενεργειακού τομέα στην ιδιωτική κερδοσκοπία και η πρόσδεση της χώρας και της ΔΕΗ στους αμερικάνικους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Ακόμα χειρότερα, η πραγματική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η κάλυψη της εγχώριας κερδοσκοπίας του "καρτέλ" των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου αλλά και του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, με αποτέλεσμα τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Η δήθεν αυτή στρατηγική θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ, άμεσα, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πραγματικό μακροπρόθεσμο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, που, πέραν των άλλων, θα μειώνει δραστικά και την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να στηριχθεί σε ισχυρούς δημόσιους ενεργειακούς φορείς και δεν μπορεί να γίνει με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΛ.ΠΕ., την απαγόρευση νέων επενδύσεων της ΔΕΗ και την αδιαφανή πρόσδεσή της στην αμερικάνικη Contour Global, με την εκχώρηση σε ιδιώτες του φυσικού αερίου, και τη μετατροπή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε άκρως κερδοσκοπικές επενδύσεις.

Οι πελώριες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που άνοιξαν το δρόμο για την κυριαρχία ιδιωτικών συμφερόντων και κερδοσκοπικών πρακτικών στο χώρο της ενέργειας δεν αποτελούν άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση που κλιμακώνει αυτές τις επιλογές. Αν η Ελλάδα βασιζόταν μεταπολεμικά στην ιδιωτική κερδοσκοπία, τότε η μισή χώρα δεν είναι απίθανο να μη διέθετε ακόμα και σήμερα ηλεκτρικό δίκτυο ή αν είχε να στοίχιζε το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές "ο κούκος αηδόνι".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου