Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/07/2009

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Έγινε μια συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Πρώτο θέμα είναι η κατάσταση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, τα μεγάλα προβλήματα των συμβασιούχων, ο κομματισμός που επικρατεί από τη Διοίκηση της ΕΡΤ και η διαφορετική αντιμετώπιση εργαζομένων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ζητήσαμε τη διαφάνεια, την ισονομία και την άμεση επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων της ΕΡΤ.

Δεύτερον, θέσαμε το γενικότερο πρόβλημα του Τύπου, διότι ανησυχούμε πολύ με τους συναδέλφους σας με την ευρύτερη έννοια, όπου, είτε χάνουν τη δουλειά τους, είτε, στην απειλή να χαθεί η δουλειά τους, χάνουν τα δικαιώματά τους. Ζητήσαμε κρατική παρέμβαση, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει, από την ιδιοκτησία των δημοσίων συχνοτήτων μέχρι την κρατική διαφήμιση.

Τρίτο θέσαμε το γενικότερο πρόβλημα των συμβασιούχων εργαζομένων σε όλους τους τομείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και άλλα μέτρα της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος που καλύπτει συμβασιούχους που δεν εντάσσονται στο περιοριστικό χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού διατάγματος.

Τέταρτο, τα θέματα της μετανάστευσης. Εμείς ειδικά ζητήσαμε να υπάρξει μια ενεργή παρέμβαση στην Ε.Ε. Δεν μπορεί ο κ. Μπαρόζο, τον οποίον είναι έτοιμη να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση, να θεωρεί την Ελλάδα αποθήκη, να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως σάκους ή ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Νομίζουμε ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συμβάλουν σε αυτό το βάρος το οποίο υπάρχει και το οποίο ταυτόχρονα να σημαίνει ελευθερία για τους μετανάστες να μετακινηθούν μέσα στην Ε.Ε.

Και, πέμπτο και τελευταίο ήταν το θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είναι πάγια η θέση μας ότι ο υπουργός όπως κάθε πολίτης πρέπει να δίνει λόγο στο νόμο για πράξεις οι οποίες έχουν ένα ποινικό βάρος και ζητήσαμε να επιταχυνθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου που θα στηρίζεται και στις σχετικές προτάσεις που έχει κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-  Επειδή υπάρχουν και οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από τους τοπικούς άρχοντες και τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την ίδρυση στρατοπέδων οικονομικών μεταναστών.. το συζητήσατε αυτό με τον Υπουργό; Σας είπε κάτι σχετικά με τους λόγους που αντιδρούν οι νομάρχες; ….

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι προφανές ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν για την παρουσία των μεταναστών ή και των προσφύγων στην περιοχή τους. Εκείνο το οποίο εμείς ζητήσαμε είναι η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών παραμονής των μεταναστών εκεί που βρίσκονται. Βεβαίως με κατανομές που θα υπηρετούν αφ΄ ενός μεν τη δική τους ποιότητα ζωής, αφ΄ ετέρου και τη συλλειτουργία της κοινωνίας με τη δική τους παρουσία.

Εμείς πιέσαμε κυρίως προς την κατεύθυνση να υπάρξει η αντιμετώπιση των μεταναστών είτε στο επίπεδο χορήγησης πολιτικού ασύλου, μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και που εάν αντιμετωπιστεί είναι δυνατόν να διευκολύνει και την ελεύθερη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο μεταναστευτικό με την συνθετότητά του και υπάρχει υποχρέωση να αντιμετωπιστούν όλες οι πλευρές όσο και οι δυσκολίες που έχει το ζήτημα.

-    Τώρα που σας βλέπουμε δίπλα-δίπλα  είναι αυτό ενδεικτικό της επόμενης μέρας στον ΣΥΝ; Θα είστε έτσι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ;…

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ήμασταν και την προηγούμενη μέρα, θα είμαστε και τη σημερινή και τις επόμενες ημέρες. Και πρέπει να σας πω ότι η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ειδικότερα η συλλειτουργία του Προέδρου της Κ.Ο. και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου υπήρξε πάντοτε άψογη.

To Γραφείο Τύπου