Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την συμπλήρωση 35 χρόνων απο το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΛΛΟ Η ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Για την συμπλήρωση 35 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συμπληρώνονται 35 χρόνια από το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο σε βάρος του προέδρου Μακαρίου, που εξυπηρέτησε ιμπεριαλιστικά σχέδια και άνοιξε τον δρόμο για την Τουρκική εισβολή, λίγες μέρες αργότερα.

Παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από το 2004, συνεχίζεται η κατοχή του 37% των εδαφών και η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον πρόεδρο Χριστόφια και ελπίζουμε ότι μέσα από τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ θα ανοίξει ο δύσκολος δρόμος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεών του και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση που θα οδηγεί στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού και στην δημιουργία μιας Δικοινοτικής – Διζωνικής Ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Η Τουρκία οφείλει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, διευκολύνοντας έτσι και την πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του με τους αγώνες του Κυπριακού λαού - ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων - συνεργαζόμενος στενά με τις αριστερές του δυνάμεις, με τις οποίες έχει αναπτύξει πολύμορφες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης τόσο σε διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

To Γραφείο Τύπου