Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2009

Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής || 2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Σύνοδος 11-12/7/2009


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η πολιτική μας και το πρόγραμμα δράσης

Η πολιτική μας σήμερα - λαμβάνοντας υπόψη  βέβαια τις αποφάσεις των τελευταίων συνεδρίων- έχει ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας και προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες με κύριο χαρακτηριστικό ότι βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζει στην ένταση των νεοφιλελεύθερων-αντιλαϊκών πολιτικών που πλήττουν τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη απαιτώντας και εξασφαλίζοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα Εθνικά κράτη και κυρίως από τη χώρα μας την οποία έχει θέσει σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδεχτεί αυτές τις δεσμεύσεις, υιοθετώντας δε την αντιδραστική και φιλορατσιστική ατζέντα του ΛΑΟΣ, στρέφει σε ακόμη πιο συντηρητικούς δρόμους τη πολιτική της στο οικονομικό, κοινωνικό και δικαιωματικό πεδίο.

Για την απόκρουση αυτής της πολιτικής που επιμερίζει τα βάρη στα αδύνατα στρώματα,  ο κόσμος απαιτεί από την Αριστερά να συμβάλλει στη δημιουργία μετώπων, σε θέματα που υπάρχουν συγκλήσεις, όσο το δυνατόν ευρύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. 

Θα πρέπει ταυτόχρονα να αποκρουστεί και η επιχείρηση συσκότισης και αποσιώπησης των προβλημάτων -που αντιμετωπίζουν μεγάλα λαϊκά στρώματα- με την καθημερινή ενασχόληση του συστήματος (δικομματισμός, ΜΜΕ) με τα σκάνδαλα.  Όχι ότι δε μας ενδιαφέρει η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αντίθετα μάλιστα εμείς έχουμε απαντήσει ότι θα πρέπει οι φάκελοι από τη Βουλή, να πηγαίνουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη.

Η επεξεργασία των λύσεων θα πρέπει να γίνεται με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των ίδιων των ενδιαφερομένων. Η εκφώνηση μέσω των ΜΜΕ από μόνη της δεν αρκεί, θα πρέπει οι προτάσεις να οδηγούν σε διεργασίες που θα μετασχηματίζουν την εκφώνηση σε συνειδητή επιλογή, σε μαζική παρέμβαση και αγωνιστική διεκδίκηση, ώστε η κοινωνική γείωση να δημιουργεί σταθερότητα και συνέχεια. Θα πρέπει να πείθουμε ότι η επιμονή στους στόχους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετυχαίνουμε νίκες. Αυτό φάνηκε με το άρθρο 16, τον Βοτανικό, το πάρκο στη Χ. Τρικούπη, την παραλία του Αγ. Κοσμά κλπ.

Ξέρουμε ότι στις σημερινές συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά και χωρίς αυτό δεν γίνεται. Θα βρισκόμαστε κάθε φορά προ εκπλήξεων, θα αναζητούμε τα λάθη αλλού- όπως σʼ αυτές τις ευρωεκλογές- και η ιστορία της Αριστεράς και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής θα συνεχίζει τη σισύφειο πορεία της.

Πιο συγκεκριμένα:

Από την επεξεργασία του προγράμματός μας (που δεν το αξιοποιήσαμε βέβαια στις εκλογές) πρέπει να επιλέξουμε και να προβάλλουμε τα θέματα που έχουν έντονα αναδειχθεί αυτή τη περίοδο και θίγουν αδύνατα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα νέους και νέες

Τα θέματα που προτείνονται είναι:

•    Οικονομική κρίση και διέξοδοι προς όφελος των εργαζομένων

•    Προτάσεις για μια άλλη μεταναστευτική πολιτική

•    Προτάσεις για την ανεργία και την προστασία των θέσεων εργασίας

•    Δημόσια Υγεία

•    Περιβάλλον- Υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου-Αναβάθμιση στην υπηρεσία κοινωνικών αναγκών

•    Εργασιακή επισφάλεια

•    Εξωτερική πολιτική που θα υπερασπίζεται την Ειρήνη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με προώθηση της πρότασης για δραστική μείωση των εξοπλισμών

Ενεργή συμμετοχή και στήριξη όλων των δυνάμεών μας στους αγώνες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών κι αγροτών, των ανέργων, των νέων, των μεταναστών. Την κρίση δεν πρέπει να  πληρώσουν αυτοί που όχι μόνο δεν έχουν καμία ευθύνη και αντίθετα υφίστανται τις επιπτώσεις της, αλλά οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο που την προκάλεσαν, με την ενεργό στήριξη της ΝΔ και την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

Θα πρέπει να επιμένουμε σταθερά στην ανάγκη πρωτοβουλιών που θα συσπειρώνουν σε κοινωνικοπολιτική βάση πρώτα τους θιγόμενους και μετά τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις γειτονιές, στους δήμους, στους χώρους δουλειάς, για να γίνεται έτσι πιο αποτελεσματική αφενός η απόκρουση των αντιδραστικών πολιτικών και αφετέρου πιο ορατή και πειστική η εναλλακτική μας πρόταση.

Στο πιεστικό ερώτημα «πια κυβέρνηση;» η απάντησή μας πρέπει να είναι σαφής και να μην επιδέχεται ερμηνείες.

Κυβέρνηση με έναν από τους δύο εταίρους του δικομματισμού δε μας ενδιαφέρει – όχι γιατί δεν μας απασχολεί πως θα κυβερνηθεί η χώρα όπως μας «κατηγορούν»,  ότι δηλαδή εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα κινήματα και τις κοινωνικές αντιστάσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε και θα παραμείνουμε στην κοινωνική και πολιτική ζωή στους κοινωνικούς αγώνες της χώρας μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις εναλλακτικές-προγραμματικές μας προτάσεις.

Σήμερα η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς την ελληνική κοινωνία διακατέχεται από δεξιόστροφες αντιλήψεις, που κινούνται στα πλαίσια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που τα αποτελέσματα τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Η συμμετοχή λοιπόν του ΣΥΝ σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση - για κεντροδεξιά δεν περνάει καν από το μυαλό μας – θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και καταστροφικές για το κόμμα μας και τη ριζοσπαστική αριστερά γενικότερα.

Η εναλλακτική πολιτική μας πρόταση και κοινωνική δράση θα έχει σαν στόχο:

-    Να διεμβολίσει και να επιφέρει πλήγματα στον δικομματισμό, να αλλάξει τους συσχετισμούς στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ώστε να διαμορφώνεται μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, έξω από τα δικομματικά και νεοφιλελεύθερα πρότυπα, που θα είναι κρίσιμη και χρήσιμη για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

-    Να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση υπέρ των συμφερόντων των αδυνάτων της μεγάλης δηλαδή κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, του κεφαλαίου, που καθημερινά θα κατακτά νίκες και θα εντάσσεται στο στόχο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, ένα σοσιαλισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απευθυνόμαστε σε όλους όσους θίγονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους καλούμε να διαμορφώσουμε από κοινού μια πλατειά συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που στη βάση ενός εναλλακτικού προγραμματικού και πολιτικού σχεδίου απέναντι σʼ αυτό της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, ένα πόλο δηλαδή στα αριστερά της σημερινής πολιτικής γεωγραφίας.

Σʼ αυτή έχουν θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος του ΚΚΕ, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με τις νεοφιλελεύθερες – νεοσυντηρητικές επιλογές της ηγεσίας του,  δυνάμεις των οικολόγων πράσινων και της ριζοσπαστικής οικολογίας, καθώς κι άλλες αριστερές κινήσεις και χιλιάδες μη ενταγμένοι Αριστεροί.

Στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής μας  εντάσσεται και η επιλογή  της συνεργασίας των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Στις σημερινές συνθήκες η παρουσία των Οικολόγων –Πράσινων προκαλεί ενδιαφέρον, θα πρέπει να διαμορφωθούν προϋποθέσεις διαλόγου αλλά και κοινής δράσης σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, όπου βέβαια υπάρχει συμφωνία στους στόχους.

 Η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει πολύ θετικό βήμα αν και δύσκολο και πρωτόγνωρο για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Σήμερα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλουμε να επεξεργαστούμε προτάσεις για την παραπέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι σήμερα το κόμμα μας έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση και την ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερη ζέση.

Ο ΣΥΝ επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται ως μία πολιτική συνεργασία κομμάτων, κινήσεων και μη ενταγμένων πολιτών όπου ο καθένας διατηρεί την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική του αυτονομία δικαίωμα σεβαστό από όλους.

Για τον ΣΥΝ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επιλογή μακράς πνοής όχι μόνο γιατί επιτρέπει στην αριστερά να δώσει τις εκλογικές μάχες με καλύτερους όρους και να αυξήσει την παρέμβασή της στους διάφορους κοινωνικούς χώρους, αλλά και γιατί κινητοποιεί νέες ή αδρανοποιημένες δυνάμεις. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλει στην υπέρβαση της πολυδιάσπασης της αριστεράς, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και της επέλασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με σεβασμό προς όλες τις συνιστώσες, αναγνωρίζοντας τα θετικά στοιχεία που φέρνει η καθεμία στο κοινό μας εγχείρημα.

Σήμερα όσο είναι ανάγκη να διακηρύσσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί και δε πρέπει να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα άλλο τόσο οφείλουμε να αναζητήσουμε τη δημοκρατική εμβάθυνση των δομών και λειτουργιών του έτσι ώστε να γίνει πιο ελκτικός ,να αισθάνονται όλοι, ανένταχτοι αλλά και όλα τα μέλη των συνιστωσών ότι δεν είναι μόνο χρήσιμοι για τη «δουλειά» αλλά είναι και κρίσιμη η συμβολή τους στις όποιες επιλογές πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να επιδιώξουμε την περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις προερχόμενες από τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο, με δυνάμεις που αντιμάχονται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού.

Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την περεταίρω δημοκρατική εμβάθυνση αλλά και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος  η ανασυγκρότηση και να λειτουργία θεσμών:

•    Τοπικές Συνελεύσεις με Συντονιστικές Γραμματείες σε επίπεδο Νομών, πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών.

•    Σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και στους χώρους δουλειάς

•    Εκεί που δουλεύει, σπουδάζει και ζει  η Νεολαία

•    Στον αγροτικό πληθυσμό

Σε αυτές παίρνουν μέρος όλα τα μέλη των συνιστωσών με ειδική μέριμνα για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανένταχτων πολιτών. Είναι ανοιχτές, λειτουργούν δημοκρατικά επεξεργάζονται πολιτικές, παίρνουν αποφάσεις αυτόνομα στα πλαίσια των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνουν στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο συμμετέχουν στις κινηματικές δράσεις και διαμορφώνουν όρους «ηγεμονίας» των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τα άλλα, προτείνουμε να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με ότι είχε αποφασιστεί στην Πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη το Μάρτιο του 2008 με πλουραλισμό δημοκρατικό διάλογο, διαφάνεια, ειλικρίνεια, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα.

Η συμμετοχή σε όλα τα σώματα ( γραμματεία, πανελλαδικό συντονιστικό, πανελλαδική σύσκεψη) γίνεται με συναίνεση  κυρίως όμως είναι ανοιχτά στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επικρατεί η διαφάνεια η δημοκρατία ο πλουραλισμός και η αποτελεσματικότητα.

 Σε όλα τα κρίσιμα θέματα που άπτονται της πολιτικής, και οργανωτικής, φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως η πολιτική μας στρατηγική και το εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο, η διακυβέρνηση της χώρας εάν προκύψει, οι συμμαχίες στις κάθε φορά συγκεκριμένες συνθήκες, η εκλογική μας τακτική, η κατάρτιση ψηφοδελτίων και ευρωψηφοδελτίων  πρέπει να ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας ή της συναίνεσης. ΣΤΟ βαθμό που αυτή κάποιες φορές δεν επιτυγχάνεται, παρά τις προσπάθειες, μπροστά στο αδιέξοδο το λόγο έχει όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν όλα τα μέλη των συνιστωσών, καθώς και όλοι οι ανένταχτοι. Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας προβληματισμός, να ακουστούν όλες οι προτάσεις και μετά από ένα ουσιαστικό διάλογο, να καταλήξουμε στις προσφορότερες λύσεις με σεβασμό στο δημοκρατικό και πλουραλιστικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Προς τούτο συγκροτούμε επιτροπή για τη συλλογή και επεξεργασία των προτάσεων, το πόρισμα της οποίας θα αξιοποιηθεί από τον ΣΥΝ και θα προστεθεί στους προβληματισμούς πηγαίνοντας αλλά και στην ίδια την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο ΣΥΝ θα καταβάλει την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Με δεδομένη την απόφασή μας ότι η ισχυροποίηση του κόμματος αποτελεί μία από τις πιο ουσιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και με τη γνώση ότι πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζονται αποτελούν παράγωγα προβλημάτων του ΣΥΝ είναι φανερό ότι είναι αναγκαία η εξέταση της λειτουργίας του κόμματος στις νέες συνθήκες.

 Οι προβληματικές πλευρές στη λειτουργία του κόμματος, που αναδείχτηκαν με ένταση στην προεκλογική συζήτηση, επιβάλλουν αλλαγές και μέτρα, ακόμη και βαθιές τομές, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεπής προώθηση  των αποφάσεων και η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλειμμάτων δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας που διαπιστώνονται. Η επείγουσα ανασύνταξη των δυνάμεών μας, αναδεικνύει ως προτεραιότητες:

Αναζωογόνηση των οργανώσεων του κόμματος, ΠΚ και ΝΟ. Με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Έμπρακτα η ηγεσία να αποδείξει ότι υπολογίζει τους συντρόφους, ότι βασίζεται πρωτίστως στις κομματικές δυνάμεις. Με την προσωπική παρουσία και το προσωπικό παράδειγμα, να εμπνεύσουμε, να δραστηριοποιήσουμε, να επιδιώξουμε αποτελέσματα. Να εντάξομε στο κόμμα νέα μέλη, να επανασυνδεθούμε με  συντρόφους που έχουν απομακρυνθεί να βοηθήσουμε την οργάνωση της Νεολαίας.   Καθοριστικός είναι ο ρόλος των οργάνων και των στελεχών. Τα τασικά κριτήρια στην ανάδειξη των στελεχών και στη σύνθεση των οργάνων να συνοδεύονται με αυτά της ικανότητας, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής προσφοράς. Κορυφαία πλευρά αυτής της κατεύθυνσης είναι η επανεκλογή της Π.Γ. και η εκλογή του νέου Γραμματέα της ΚΠΕ. Χρειαζόμαστε Π.Γ. που θα παράγει πολιτική και συγκεκριμένο έργο, που θα ελέγχεται ως σύνολο και ως κάθε μέλος της. Ο νέος Γραμματέας να είναι σε θέση να επιτελέσει τον σύνθετο πολιτικό και οργανωτικό του ρόλο, ιδιαίτερα στο δύσκολο διάστημα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και, παράλληλα να επιδιώκει τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις για μια γρήγορη ανάκαμψη του κόμματος. Επίσης πρέπει να προωθηθούν οι παρακάτω στόχοι

•    Αναβάθμιση της δουλειάς του κόμματος στο συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, αγροτικό και νεολαιίστικο κίνημα

•    Μέτρα για την επίτευξη της ενιαίας δημόσιας εικόνας του κόμματος

•    Ανακαθορισμός του στόχου και της λειτουργίας των τμημάτων και των Ν.Ε.

•    Επανεξέταση του ρόλου λειτουργίας και της σύνθεσης της εκτελεστικής γραμματείας

•    Ανακατανομή οικονομικών πόρων και στελεχιακού δυναμικού με στόχο στην ενίσχυση της δουλειάς του κόμματος στους μαζικούς χώρους.

•    Συλλογική λειτουργία της Κ.Ο. Να μετατραπεί από άθροισμα βουλευτών και των ομάδων τους σε μια ομάδα με όλους τους βουλευτές στη διάθεσή της. 

  Η βελτίωση της λειτουργίας των τάσεων, στο πλαίσιο του πλουραλιστικού και πολυτασικού χαρακτήρα του κόμματός μας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη και για την απόδοση των μέτρων και των αλλαγών που προτείνονται. Η συχνά παραγόμενη ανούσια ένταση και στη καλύτερη περίπτωση , οι παραλυτικοί  συμψηφισμοί καθώς και οι παράλογες επιθετικότητες μεταξύ των μελών πρέπει να σταματήσουν. Η συσπείρωση γύρω από το πολιτικό μας σχέδιο, με αλληλεγγύη και με στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για την προώθηση των δύσκολων και φιλόδοξων σχεδιασμών μας και για την επιτυχία στη μεγάλη δοκιμασία των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού