Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/07/2009

Απαράδεκτη καθυστέρηση στην απόδοση ηλεκτρονικών υπολογιστών ως βραβείο μαθητικής αριστείας

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Χίλιοι εξακόσιοι οκτώ (1608) μαθητές αριστεύσαντες της Α΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2005-06 από ένα σύνολο 2692 μαθητών πανελλαδικά,  αναμένουν ακόμη τα βραβεία τους –από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή έκαστος- σύμφωνα με τον σχετικό θεσμό του ΥΠΕΠΘ.

Το Υπουργείο Παιδείας επαίρεται για τον θεσμό επιβράβευσης των αριστούχων της Μέσης Εκπαίδευσης με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, απαραίτητο εργαλείο στην κοινωνία της πληροφορίας για ένα νέο παιδί «φανατικό για γράμματα» κατά τον Γ. Θετοκά. Ο θεσμός κρίθηκε θετικά από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές- βραβεία δεν έχουν επιδοθεί στους δικαιούχους μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα  οι μαθητές της Πτολεμαΐδας του Νομού Κοζάνης: οι αριστεύσαντες της Α΄ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2005-ʼ06 και οι συνάδελφοί τους των επομένων σχολικών ετών -2006-ʼ07, 2007- ʼ08, δεν έχουν ακόμη  λάβει το βραβείο τους.   Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Βέροιας προ τεσσάρων μηνών ενημέρωναν πως το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και εκεί. Παρά τις υποσχέσεις πως με τη λήξη του σχολικού έτους 2008-09 θα είχαν καλυφθεί όλοι οι εναπομείναντες μαθητές του έτους 2005- 06 και του 2006- 07 μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.

Οι λόγοι που προβλήθηκαν για τις καθυστερήσεις μιλούν όχι για έλλειψη πόρων αλλά για  ενστάσεις μετεχουσών στον σχετικό  διαγωνισμό εταιρειών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω,

                                                                 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης στην απόδοση των συγκεκριμένων βραβείων;

2.    Με ποια κριτήρια (και πώς προέκυψαν αυτά) δόθηκε μέρος των βραβείων σε κάποιους μαθητές, ενώ σε άλλους όχι;

3.    Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να δοθούν οι υπολογιστές στους  βραβευθέντες μαθητές των σχολικών ετών 2005- ʼ06, 2006-ʼ07 και 2007-ʼ08 τόσο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, που χρησιμοποιήσαμε ως  παράδειγμα, αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια;

4.    Θα λάβει σαφή μέτρα ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα που τραυματίζουν την αξιοπιστία της πολιτείας στα μάτια των παιδιών και μειώνουν την αξία της αριστείας στους νεαρούς μαθητές;

Ο ερωτών βουλευτής

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ