Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2009

Για την τριτη διακομματικη συναντηση με αναπληρωτη υπουργο εσωτερικων για την ασφαλεια και τη μεταναστευση

Θοδωρής Δρίτσας: «Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης εξακολουθεί να αποφεύγει να απαντήσει σαφώς στις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για διάλογο από μηδενική βάση στη Βουλή και ενδιαφέρεται μόνο να εξασφαλίσει συναινέσεις στην πολιτική που ήδη εφαρμόζει…..»

Μετά το τέλος της σημερινής, τρίτης κατά σειρά, σύσκεψης «διακομματικού διαλόγου» με βάση τη γνωστή πρόσκληση για τη δημοσιοποιημένη «ατζέντα» του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βουλευτής Α\' Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κύριος Μαρκογιαννάκης εξακολουθεί να αποφεύγει να απαντήσει σαφώς στις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για διάλογο από μηδενική βάση στη Βουλή και ενδιαφέρεται μόνο να εξασφαλίσει συναινέσεις στην πολιτική που ήδη εφαρμόζει. Αυτό φάνηκε και σήμερα αφού ενόσω υποτίθεται διαρκεί ο διάλογος η Κυβέρνηση και ο Υπουργός νομοθετούν συνεχώς  και υλοποιούν αστυνομικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα θέματα του «διαλόγου» πριν καν αυτά συζητηθούν. Το προηγούμενο δεκαήμερο είχαμε την περίφημη Τροπολογία για το μεταναστευτικό, τώρα έχουμε για τις κάμερες, για την τράπεζα DNA και έπεται συνέχεια. Ταυτόχρονα, ενώ στην προηγούμενη δεύτερη σύσκεψη ο κ. Υπουργός είχε ανακοινώσει ότι το πρόβλημα του καταυλισμού μεταναστών στην Πάτρα έληξε…χάρις στην εξάρθρωση κυκλώματος διαπλεκομένων στελεχών του Λιμενικού Σώματος (!), προχθές το πανελλήνιο παρακολούθησε τη βάρβαρη επίθεση εναντίον των συγκριτικά ελαχίστων μεταναστών που παρέμεναν ακόμα στον καταυλισμό. Σήμερα ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι αρκετές δεκάδες μεταναστών κρατούνται σε χώρους που δεν προσδιόρισε παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες πως μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και γονείς παιδιών που έχουν μεταφερθεί ήδη στην Κόνιτσα. Κατά την άποψη του κ. Υπουργού η ευθύνη του σχεδιασμού ανήκει στη Νομαρχία Αχαΐας και η αστυνομία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στο τέλος βέβαια παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για συνολικό Κυβερνητικό σχεδιασμό.

Όσο για το κύριο θέμα της σημερινής σύσκεψης που αφορούσε την πρόταση του κ. Υπουργού για ίδρυση «Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας» ως γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού οργάνου δίπλα στον εκάστοτε Υπουργό για τη δημόσια τάξη, δήλωσα στη σύσκεψη ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί ότι η πρόταση αυτή δεν παρέχει εγγυήσεις δεσμευτικότητας και ελέγχου, αφήνει δε αδιευκρίνιστα πέρα από τη σύνθεση τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη σκοπιμότητα και την πολιτική στόχευση. Θεωρώντας ότι μια μόνιμη κοινοβουλευτική Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει όρους δεσμευτικότητας και ελέγχου, η Κυβέρνηση όμως αποφεύγει κάθε πρόταση δημοκρατικής λειτουργίας και πραγματικού διαλόγου που θα μπορούσαν να αναδείξουν και ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητήματα του ρόλου της αστυνομίας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτει προτάσεις και πιέζει για δημοκρατικές φιλολαϊκές λύσεις. Η Κυβέρνηση επιμένει στην αστυνομική και νομοθετική κατασταλτική θωράκιση της συμμαχώντας με το ΛΑ.Ο.Σ. υπό την έκδηλη ανοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακόμα και την εκφρασθείσα στη σύσκεψη ανοιχτή ανησυχία και καταγγελία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα  σημάδια ύπαρξης και δράσης ακροδεξιών θυλάκων παρακρατικού χαρακτήρα εντός της αστυνομίας ο κ. Υπουργός προτίμησε να την αφήσει αναπάντητη!»