Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2009

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣYΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβανου στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».

Έχουμε ένα νέο πολιτικό στοιχείο από τη σημερινή συζήτηση εδώ στη Βουλή. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία είναι πιο δεξιά από τον ΛΑ.Ο.Σ. Ο κ. Καραμανλής είναι πιο δεξιά από τον κ.Καρατζαφέρη. Διότι βλέπουμε τον ΛΑ.Ο.Σ. να αρχίζει να κάνει πιρουέτες και, ενώ είχε συνεχώς την ημερήσια διάταξη των μέτρων ασφάλειας και τάξης, μπροστά στον ελληνικό λαό ο οποίος έχει μια δημοκρατική παιδεία και ο οποίος βάζει όρια, να αποστασιοποιείται από τα δικά σας μέτρα, κύριε  Υπουργέ, από τα μέτρα για τις κάμερες.  Και να μένετε σήμερα σ΄αυτό το θέμα, που είναι σοβαρό και κρίσιμο για τη Δημοκρατία, να μένετε ως η πλέον δεξιά δύναμη μέσα στο πολιτικό σκηνικό μας. Να είστε σ΄αυτό το θέμα εσείς η ακροδεξιά.

Με αυτή την έννοια θα ήθελα να πω ότι πρέπει να δούμε αλλιώς το θέμα της ασφάλειας, το οποίο είναι υπαρκτό. Η ύπαρξη ασφάλειας για τον πολίτη πρέπει να συνδέεται και με θέματα  υγείας, εργασίας κ.λπ. και όχι μόνο με τη βία και την εγκληματικότητα. Το ότι το πρόβλημα της βίας και εγκληματικότητας είναι υπαρκτό και μεγάλο σήμερα δεν οφείλεται ούτε σε κανέναν Αρμαγεδδόνα, ούτε στο 666, ούτε στα Σόδομα και τα Γόμορρα. Είναι μια πλευρά της κρίσης, που συνδέεται με την ακραία φτώχεια που δημιουργείται και στη χώρα μας, με τον ακραίο πλούτο από την άλλη μεριά, με τη μεγάλη ανεργία, με τη μείωση των εισοδημάτων, την ανυπαρξία σταθερότητας στις εργασιακές σχέσεις,  με την εγκληματικότητα που δημιουργείται και έτσι το θέμα της ασφάλειας.

Το ερώτημα είναι πώς το αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση, που οφείλει να το αντιμετωπίσει. Υπάρχει η αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία παίρνει μέτρα και στις πηγές  τις κοινωνικές, τις οικονομικές και άλλες που δημιουργούν όλη αυτή την ανθοδέσμη του ακραίου πλούτου, της φτώχειας, της βίας, της ανασφάλειας κ.λπ. αλλά και στα μέτρα θεραπείας, όπως είναι ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας κ.λπ.

Και υπάρχει και η επικοινωνιακή κυβέρνηση.  Είστε μια επικοινωνιακή κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι αν σήμερα η κυβέρνηση της Ελλάδας εδράζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ή στα πρωϊνάδικα της τηλεόρασης. Ακολουθείτε τις εντυπώσεις, ακολουθείτε τον τρόπο όπου τα μέσα του θεάματος και της αναζήτησης ακραίων καταστάσεων και ακραίων λύσεων σας υπαγορεύουν την πορεία που θα ακολουθήσετε.

Είστε επικοινωνιακοί. Τίποτε άλλο. Παρουσιάζεται ένα ζήτημα και παίρνετε στα γρήγορα κάποια μέτρα τα οποία συνήθως το περιπλέκουν.  Και αυτό είναι πολύ σαφές και από την υπόθεση των κινητών.

Απευθύνομαι στον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος ήταν και μέχρι πριν λίγο καιρό Υπουργός Παιδείας. Με τα κινητά και με την ονοματοποίηση των κινητών θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της βίας; Με τη γενίκευση μάλιστα ενός μέτρου στους πάντες;

Έχετε εγκλωβιστεί σε μια αντίληψη φετιχοποίησης. Δεν φταίνε οι σχέσεις δεν φταίνε οι καταστάσεις, φταίνε τα αντικείμενα. Νομίζετε ότι το πρόβλημα με μια άλλη μορφή βίας θα αντιμετωπισθεί με τις κουκούλες. Το πρόβλημα των κλοπών θα αντιμετωπισθεί ίσως με τα δάνεια. Να απαγορεύσουμε τα δάνεια. Και το πρόβλημα της διαμόρφωσης ομάδων εγκληματικότητας ή τρομοκρατίας θα αντιμετωπισθεί με τα κινητά τηλέφωνα και όχι με την αναζήτηση των προβλημάτων .

Σας ρωτάω κύριε Υπουργέ Μεταφορών και Επικοινωνιών και πρώην Υπουργέ Παιδείας, γιατί δεν κινείστε σε άλλη κατεύθυνση; Ξέρετε τι σημασία έχει για την ανάπτυξη της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, η σχολική διαρροή; Ξέρετε πόσο μεγάλη σημασία έχει η έλλειψη της στήριξης της οικογένειας; Ξέρετε πόσο μεγάλη σημασία έχει η έλλειψη ή οι αδυναμίες στην ενισχυτική διδασκαλία που κρατούν τα παιδιά μέσα στα σχολεία; Ξέρετε τι σημασία έχει η έλλειψη Κέντρων εφήβων; Ξέρετε ότι η ανεργία είναι σχολή του εγκλήματος; Ξέρετε ότι οι ανασφαλείς εργασιακές σχέσεις είναι σχολή οργής;

Σήμερα δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία. Έχουμε 86.000 ανέργους περισσότερους την τελευταία χρονιά. Για σκεφτείτε πώς συνδέεται αυτό με την εγκληματικότητα; Ο μαθητής του ΟΑΕΔ, ο οποίος μπήκε μέσα χτύπησε συμμαθητή του, χτύπησε δύο εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, αυτοπυροβολήθηκε, το έκανε επειδή είχε ανώνυμο καρτοτηλέφωνο;

Κινείστε εντελώς σε λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο γίνεται  και με τις κάμερες, όπου όχι μόνο κινείστε σε λάθος κατεύθυνση , αλλά παραβιάζεται και το Σύνταγμα, διότι το άρθρο 9Α του Συντάγματος αναφέρεται στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σ΄αυτή την Ανεξάρτητη αρχή  την διασφάλιση της προστασίας. Και εσείς κάνετε αυτό το πρωτοφανές, κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης.

Σας καλώ να αποσύρετε την τροπολογία σας τουλάχιστον μέχρι να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δεν μπορεί  να ζητάτε τη γνωμοδότησή της και την ίδια στιγμή να φέρνετε στα γρήγορα, σε έναν άλλο νόμο μια τροπολογία, όταν για την ίδια τη χρήση των καμερών είναι αναγκαία η τοποθέτηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πολύ περισσότερο για την ύπαρξη μιας νομοθετικής ρύθμισης.

Σας καλώ, κρατείστε την. Φέρτε την αν θέλετε -διαφωνούμε πλήρως- σε άλλο νομοσχέδιο. Μην προσβάλλετε όμως τόσο πολύ το Σύνταγμα και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για να μην μιλήσω για τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις, τη Σύμβαση 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.λπ.

Τι θα πετύχετε; Χρειάζεται κάμερες για να δει κανείς το τρίγωνο του θανάτου στο κέντρο της Αθήνας; Τα γραφεία του Συνασπισμού είναι στην Κουμουνδούρου. Για να  έρθουμε στα άλλα σημεία  του κέντρου της Αθήνας περνάμε από αυτό το τρίγωνο. Κάμερες χρειάζεστε; Όταν υπάρχει πλήρης ανοχή, πλήρης αδυναμία, δεν υπάρχει Δήμος της Αθήνας, δεν υπάρχει Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας, δεν υπάρχει Υπουργείο Δημ. Τάξης, δεν υπάρχει Υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει τίποτε. Και δεν σας αρκεί αυτό με το ΛΑΟΣ;  Ότι είναι τόσο ακραίο το θέμα σας;

Με την ευκαιρία να πω ότι, όπως η εκστρατεία του νόμου και της τάξης, που ακολούθησε ο ΛΑ.Ο.Σ, βλέπουμε  ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, έτσι και το κίνημα μίσους ενάντια στους μετανάστες, το οποίο ακολουθεί αυτή η πολιτική δύναμη και η οποία επηρεάζει την κυβέρνηση, θα συναντήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα, τη δημοκρατική αντίληψη, τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Τελειώνω με το θέμα του DNA. Κάπου το λιγότερο θα έπρεπε να υπάρχει αναλογικότητα. Μα είμαστε σοβαροί; Σε πλημμελήματα; Που μπορεί να οφείλονται σε παραβίαση διατάξεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που τιμωρούνται μέχρι τρεις μήνες; Ή σε παραβιάσεις που κάνει ένας μικροεπαγγελματίας -και είναι πάρα πολύ συχνές- της εργατικής νομοθεσίας, θα μπαίνει στην τράπεζα DNA; Για ποιο λόγο; Για να τη δώσουμε στις ασφαλιστικές εταιρείες;  Για να ξέρουν πότε και πώς, τι ασφάλιστρα θα ζητήσουν και αν θα ασφαλίσουν κάποιον ή όχι;

Δημιουργείτε μια κοινωνία του φόβου. Λέτε σήμερα στον εργαζόμενο στα σούπερ μάρκετ, ο οποίος θέλει να πει στους συναδέλφους του να στείλει ένα μήνυμα, ας απεργήσουμε, ας κάνουμε μια κινητοποίηση, ότι σε καταγράφουμε, είναι το μεγάλο μάτι, είναι ο μεγάλος αδελφός, η κυβέρνηση τα βλέπει όλα, κανείς δεν πρέπει να της ξεφύγει. Είναι ένας επικίνδυνος δρόμος.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουμε και σε μια άλλη αντίληψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας των πολιτών αλλά και στην υπεράσπιση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

*****

Τέλος, σε παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, έθεσε δύο επιχειρήματα:

•    Η Κοινοτική Οδηγία 95/46/ΕΕ που εξαιρεί τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική άμυνα δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, άρα δεν μπορεί να την επικαλείται η κυβέρνηση.

•    Δεύτερο, η ίδια η κυβέρνηση έχει τη θέση, όπως είχε με το βασικό μέτοχο, ότι το Σύνταγμα είναι υπέρτερο των Κοινοτικών Οδηγιών. Άρα η παράκαμψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από την κυβέρνηση είναι παράνομη και αντισυνταγματική.