Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2006

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ!

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία παραχώρησαν τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Κλαυδιανός, Α.Νταβανέλος, Δ.Τσακνιάς και στην οποία αναγνώστηκε και μήνυμα του Μ.Γλέζου, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Φίλες και φίλοι,

Εξεγείρεται η συνείδησή μας από τις εικόνες φρίκης, τρόμου και καταστροφής που έρχονται από τη Μ.Ανατολή. Οι φλόγες του πολέμου καίνε το Λίβανο, μια ανεξάρτητη χώρα-μέλος του ΟΗΕ. Η Γάζα έχει μετατραπεί σ΄ ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης και πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων.

Δεν πρόκειται για πράξεις αυτοάμυνας, αλλά για επιθετικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ, που παραβιάζουν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 500.000. Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης μεγαλώνει καθημερινά. Πλήττονται και περιοχές του Ισραήλ από τον φαύλο κύκλο της βίας, με την Χάιφα στην πρώτη γραμμή.

Είναι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη η συλλογική τιμωρία που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ως απάντηση στην αιχμαλωσία Ισραηλινών στρατιωτών από ένοπλες ομάδες.

Η κρατική τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν νομιμοποιούνται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Μπους, που μπλοκάρει τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και στηρίζει ανοιχτά τις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ, τις οποίες θεωρεί μέρος του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" που τόσα δεινά έχει προκαλέσει σ΄όλο τον κόσμο.

Θεωρούμε, όμως, συνυπεύθυνες και τις ηγεσίες των G8 και της ΕΕ για τη συνέχιση του πολέμου. Για μια ακόμα φορά η ΕΕ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αποτελεί στίγμα για το Συμβούλιο των Υπουργών της των Εξωτερικών η απόφαση της περασμένης Δευτέρας, που υιοθέτησε την τακτική "Πόντιου Πιλάτου" και δεν ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Απόφαση που δυστυχώς συνυπόγραψε και η Ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είδαμε την ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών να προσέρχεται στο Συμβούλιο με δικές της προτάσεις. Δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ παρότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερους λόγους να συμβάλλει στην υπόθεση της ειρήνης ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Επισημαίνουμε ως αρνητικό σύμπτωμα το ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής κινήθηκε με θέσεις ουδετερότητας ανάμεσα σε θύτη και θύμα.

Φίλες και φίλοι,

Είναι η ώρα της πολύμορφης δράσης για την ειρήνη, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως γνωρίζετε, ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και συμμετέχουμε ενεργά στις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται και την ερχόμενη Τρίτη.

Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την τοποθέτηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΕΗ στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και στη Γάζα.

Ζητούμε να επιβληθεί αμέσως από την ΕΕ απαγόρευση της προμήθειας όπλων στο Ισραήλ από τις χώρες μέλη της. Το ίδιο να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει για ένα πρόγραμμα γενναίας ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Επιβάλλεται η άρση του αποκλεισμού της Γάζα, η απελευθέρωση των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών της Παλαιστίνης και η ανάκληση της απόφασης της ΕΕ που επέβαλε την αναστολή των χρηματοδοτήσεων στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς.

Να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την κατάργηση του τείχους του απαρτχάιντ στα παλαιστινιακά κατεχόμενα.

Προτείνουμε μια νέα διεθνή διάσκεψη για τη Μ.Ανατολή, με επίκεντρο το Παλαιστινιακό. Για να λυθεί το πρόβλημα - κλειδί για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ που πρέπει να αποχωρήσει στα προ του 1961 σύνορα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αυτό απαιτεί όχι μόνο το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και το μακροχρόνιο συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ και η ανάγκη του λαού του να ζήσει σε ειρήνη, μέσα σε ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τις δυνάμεις που δίνουν τη δύσκολη μάχη για την ειρήνη και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ.

Εχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης προς τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, προς τους ειρηνιστές του Ισραήλ. Ηδη αντιπροσωπεία μας συμμετέχει σε αποστολή με άλλες οργανώσεις, η οποία ήδη βρίσκεται στην Παλαιστίνη, σήμερα μάλιστα θα συμμετέχει σε μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στη Ραμάλα. Τις επόμενες μέρες αναχωρεί δεύτερη αντιπροσωπεία για την Βηρυτό.

Σε αυτές τις στιγμές που δίνουμε μάχες ενάντια στον πόλεμο δεν νοούνται διαιρέσεις και κομματικές σκοπιμότητες.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις ευρύτερες δυνάμεις της δημοκρατίας και της ειρήνης να συμβάλλουμε στην παρουσία ενός δυνατού μαζικού κινήματος ειρήνης, αντίστοιχου με τις μέρες της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ.

Επιδιώκουμε το διεθνή συντονισμό των κινητοποιήσεων για να μπει φραγμός στο νέο πόλεμο στη Μ.Ανατολή. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων φιλειρηνικών οργανώσεων για την ανάληψη ή την από κοινού στήριξη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών και την έκφραση της ευρύτερης δυνατής αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης".

To Γραφείο Τύπου