Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2009

Εξασθενές χρώμιο στη κεντρική Εύβοια

Ερώτηση Γ. Ψαριανού προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ

Μετά τη Βοιωτία, ήρθε η σειρά και της Εύβοιας. Σύμφωνα με αναλύσεις του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών η ποσότητα χρωμίου σε δείγματα νερού, που ελήφθησαν από ιδιωτικές γεωτρήσεις του Δήμου Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης, είναι υπερβολικά υψηλή.

Συγκεκριμένα σε γεώτρηση, που έγινε σε κατοικία στην Καστέλλα, η περιεκτικότητα του νερού σε εξασθενές χρώμιο είναι 128 μg/l και σε ολικό χρώμιο 130 μg/l, ενώ στο δίκτυο ύδρευσης της κατοικίας αυτής εντοπίζονται 25 μg/l εξασθενούς χρωμίου.

Σε δεξαμενή, που χρησιμοποιείται από το δίκτυο ύδρευσης των Ψαχνών και της  Καστέλλας, η περιεκτικότητα του νερού σε εξασθενές χρώμιο φτάνει τα 36μg/l, ενώ σε γεωτρήσεις στην Καστέλλα και στη Νέα Αρτάκη η τιμή του εξασθενούς χρωμίου φτάνει στα 59 μg/l και 68 μg/l.

Παρόλα αυτά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ευβοίας, σε ανακοίνωσή της, επιτίθεται στους περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, θεωρώντας "ατεκμηρίωτες, αυθαίρετες και ανεύθυνες"  τις αναφορές των συλλόγων αυτών. Θεωρεί, μάλιστα, ότι αφού δεν ανιχνεύεται ολικό χρώμιο πάνω από τα 50 μg/l στο δίκτυο ύδρευσης των συγκεκριμένων περιοχών, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτώνται  οι  κ.κ.  Υπουργοί,

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός