Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2009

Σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία για την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων

Δήλωση Δ.Στρατούλη

Σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία για την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και να εγγυηθεί την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, τα οδηγεί στη σίγουρη καταστροφή.

Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων δεν ήλθε από τον ουρανό. Οφείλεται στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και κυρίως στον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο, μέσω των ενοποιήσεων, ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά τους και χτυπήθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα κυρίως των γυναικών και των νέων.

Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέρρευσαν οικονομικά, γιατί καταληστεύτηκαν διαχρονικά τα αποθεματικά τους από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους. Γιατί και όσα από αυτά απέμειναν, εξαερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, επειδή είχαν τοποθετηθεί στο χρηματιστηριακό τζόγο. Γιατί τους χρωστάει 11 δις ευρώ το ίδιο το κράτος, δίνοντας το κακό παράδειγμα, και άλλα 5 δις ευρώ οι ιδιώτες. Γιατί έχουν γίνει, λόγω της εισφοροδιαφυγής, σουρωτήρια από τα οποία χάνονται 8 δις ευρώ το χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, αντί να ψάχνει τρόπους να αφαιρεί δικαιώματα από τους ασφαλισμένους, να διασφαλίσει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και να ενισχύσει τη δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

To Γραφείο Τύπου