Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2009

Επιστολή του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς τον κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλο

Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Κύριε Πρόεδρε

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της επιστολής σας προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα και τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Σταύρου, με την οποία αντικρούεται αιτιολογημένα η περίφημη «γνωμοδότηση Σανιδά». Με τον τρόπο αυτό, απαντήσατε σε μια ενέργεια, η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες προκάλεσε έντονη ανησυχία και αγανάκτηση στην κοινωνία.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, αλλά και ανησυχητικό το γεγονός ότι ο τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επέλεξε τις τελευταίες ώρες πριν την αποχώρησή του, να στοχεύσει   κατά του απορρήτου των διαδικτυακών επικοινωνιών και των κινητών τηλεφώνων.

Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια προκλητική παραβίαση των κανόνων δικαίου, με καθαρά πολιτικές επιδιώξεις. Τέτοιου είδους γνωμοδοτήσεις, που πλήττουν κατάφωρα το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεν αποσκοπούν πουθενά παρά μόνο στην δυνατότητα μαζικών παρακολουθήσεων, και επομένως στην άσκηση πολιτικού ελέγχου πάνω στην ελεύθερη διατύπωση γνώμης. Με τέτοιες μεθοδεύσεις, απαράδεκτες για δικαστικούς λειτουργούς, καταργείται κάθε έννοια κράτους δικαίου και καταπατώνται θεσμικά κεκτημένα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούντο αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία. Και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και ανησυχητικό, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να συμπεριφέρεται ως ενεργούμενο των πιο σκοτεινών κυβερνητικών επιδιώξεων.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ για την αποφασιστική στάση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια. Η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών στον ρόλο της, υπερασπιζόμενη το Σύνταγμα, τους νόμους και τα δημοκρατικά δικαιώματα.   

Σας εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο το έργο το οποίο σας έχει ανατεθεί. Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται την βοήθεια και την συμπαράσταση λειτουργών που στέκονται στο ύψος της αποστολής τους. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι την ίδια στήριξη θα έχει η ΑΔΑΕ από το κομμάτι της κοινωνίας που μέσα σε δύσκολους καιρούς ανησυχεί βαθύτατα για την διασφάλιση των θεμελιωδών κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Με τιμή, Αλέξης Τσίπρας