Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2009

Συνεδρίαση του τμήματος Εξωτερικής πολιτικής - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ συζήτησε σε συνεδρίασή του τις τελευταίες εξελίξεις σε σειρά θεμάτων του τομέα ευθύνης του και προγραμμάτισε τη δράση του για το επόμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποφάσισε να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις νέες εντάσεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αιχμή τις επαναλαμβανόμενες απαράδεκτες υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνοι. Εντάσεις που γεννούν κινδύνους κλιμάκωσης, έχουν βαρύτατο οικονομικό κόστος σε μια περίοδο που και οι δυο χώρες μαστίζονται από βαθειά κρίση, φέρνουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως επιδιαιτητές και μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο Κυπριακό σε μια κρίσιμη φάση των διακοινοτικών συνομιλιών.

Επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις η θέση του ΣΥΝ ότι η δύσβατη πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως «αυτόματος πιλότος» για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αξιοποίηση  της πορείας αυτής χρειάζεται να συνοδεύεται σταθερά και με σχέδιο από μια πολυδιάστατη πολιτική ενεργητικών πρωτοβουλιών για την αναζήτηση λύσεων μέσω διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και με την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μακριά από «γκρίζες ζώνες» και casus belli. Η πολιτική του ατλαντισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση διαιωνίζει τα προβλήματα.

Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι είναι πιο αναγκαία σήμερα η ανάπτυξη της «διπλωματίας των πολιτών και των κινημάτων», η κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων των δύο χωρών με τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Καθίσταται πιο επιτακτική στις συνθήκες της κρίσης η διεκδίκηση της πρότασής μας για μια συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας.»

Τέλος, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ εισηγήθηκε στην ηγεσία του κόμματος να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.»

To Γραφείο Τύπου
Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας