Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το νομοσχέδιο περί ΤΕΙ και άλλων διατάξεων

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την παγία τακτική του δικομματισμού, εισάγει κρίσιμα νομοσχέδια για την Παιδεία όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, ως όφειλε λόγω τις σπουδαιότητας τους, αλλά στα θερινά τμήματα. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει άλλη μια ακόμα αποσπασματική και ψευδεπίγραφη Ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι., ένα ακόμα νομοσχέδιο που απορυθμίζει το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, περιορίζεται σημαντικά η αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων και των Τμημάτων τους, σοβαρά θέματα λειτουργίας λύνονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ η γνώμη συλλογικών οργάνων όπως του ΣΑΤΕ, των Συμβουλίων Τ.Ε.Ι. και των Συνελεύσεων των Τμημάτων χάνει τη βαρύτητά της στις τελικές αποφάσεις. Ο κεντρικός σχεδιασμός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που τόσο έχει ανάγκη ή χώρα μας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα είναι ανύπαρκτος. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση/συγχώνευση Τμημάτων συμβάλλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της δυνατότητας πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτοχρόνως σκοτεινό παραμένει πως και που θα διατεθούν τα κτίρια και ο εξοπλισμός των καταργούμενων, και συγχωνευόμενων Τμημάτων. Επίσης η συνεργασία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ γίνεται με πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο που αναιρεί την επιστημονική ιδιαιτερότητα και των δυο με κίνδυνο τη συνολική υποβάθμιση της ανωτάτης εκπαίδευσης.

Η δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων, καταρχάς θετική, συνοδεύεται από τη αυτοχρηματοδότηση τους. Το ΥΠΕΠΘ αποδεσμεύεται από την υποχρέωση χρηματοδότησής τους, άρα και εδώ προωθείται όπως ήδη έχει γίνει στα Πανεπιστήμια η εκ των ένδον ιδιωτικοποίηση τους μέσα από την παροχή υπηρεσιών και την πώληση προϊόντων.

To Γραφείο Τύπου