Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2009

Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8

Ο Δημ. Παπαδημούλης,μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, στην εκπομπή του κ. Γ.Παντελάκη, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ενδεχόμενο εκλογών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- κ. Παπαδημούλη και αυτό το σαββατοκύριακο είσαστε σε διεργασίες, έχετε την διήμερη πανελλαδική σύσκεψη του σώματος του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία την προσδοκάτε;

Στην ημερήσια διάταξη έχει εγγραφεί η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα, όπως όλοι γνωρίζετε και η ανάληψη πρωτοβουλιών έτσι, ώστε το συμμαχικό μας σχήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να μπει σε μια πορεία εξωστρεφούς δράσης και ανάκαμψης, πολύ περισσότερο, που τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Η ένταση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η πολιτική ρευστότητα, οι επικείμενες, πιθανότατα, εκλογές μέσα στο  διάστημα των επόμενων μηνών, επιβάλλουν και στο κόμμα μου τον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και το μετασχηματίζει σε εξωστρεφή δράση ώστε να ανακάμψει.

- Κατά τη δική σας εκτίμηση, γιατί οι εκτιμήσεις στελεχών και του ΣΥΝ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος διαφέρουν. Τώρα, το μήνυμα για εσάς ίσως είναι ένα διαφορετικό μήνυμα για κάποιον άλλον, επίσης, σύντροφό σας.

Έχετε δίκιο κ. Παντελάκη. Νομίζω, ότι η συνταγή της επιτυχίας για έναν πολιτικό σχηματισμό είναι να μη βλέπει το θέμα, ούτε ως σύνολο αλλά ούτε και τα στελέχη του, με τα χρωματιστά γυαλιά της εσωτερικής σκοπιμότητας. Θα το πετύχουμε εάν αντιστοιχηθούμε με το μήνυμα που μας έστειλαν οι ψηφοφόροι. Με το μήνυμα που μας έστειλε ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ. Αν μπορέσουμε να εξηγήσουμε γιατί το περσινό 16% έγινε πριν λίγες μέρες 3,6%, με ενδιάμεσο σταθμό το 4,7% στις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάποια μηνύματα που μας στέλνουν οι ψηφοφόροι να τα ακούσουμε χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας.

- Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που το εκτιμάτε και εσείς. Μπορεί να έχουμε εκλογές πριν από τον Μάρτιο δηλ το ενδεχόμενο που είναι πολύ πιθανό, το έχει πει και το ΠΑΣΟΚ το οποίο μπορεί λόγω αριθμού να επηρεάσει τις εξελίξεις…

Δεν μπορεί να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο κανείς, αν σκεφτεί πόσο μούσκεμα τα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση που την περιμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας λόγω του εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών και της έντασης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και επίσης, γιατί όταν ξανανοίξει η ολομέλεια της Βουλής- την οποία έκλεισε μέσα σ’ ένα βράδυ ο κ. Καραμανλής- θα στηρίζεται στην ψήφο του κ. Παυλίδη ο οποίος όταν τον αθώωσε η Ν.Δ πήγε στη Σύμη και άναψε βεγγαλικά. Όλα αυτά μαζί κάθε λογικό άνθρωπο τον κάνουν να σκέφτεται ότι δεν αποκλείονται οι εκλογές. Πολύ περισσότερο-θυμόσαστε και πριν λίγους μήνες- που τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων έλεγαν ότι δεν θέλουν εκλογές και τώρα έχει πάει στο μισό-μισό. Εν πάση περιπτώσει, ένας πολιτικός σχηματισμός, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει εκλογές, όταν βλέπει στα υπόγεια του Μαξίμου να εξετάζουν ημερομηνίες εκλογών, οφείλει να προετοιμάζεται.

- Τώρα, βέβαια, όταν έχουμε τα εξής δεδομένα, δυο θα πω από αυτά, το ένα είναι οι δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να είναι αρνητικές για το κυβερνών κόμμα και όπως έδειξαν και οι ευρωεκλογές έπεται του ΠΑΣΟΚ και δεύτερο ότι έχει πάρει πολύ πρόσφατα οικονομικά και δυσάρεστα οικονομικά μέτρα για την πλειονότητα του κόσμου και αναμένεται να πάρει και άλλα από τον Σεπτέμβρη δηλ με ένα τέτοιο κλίμα να πάει σε εκλογές;

Αυτή είναι η μια σχολή. Υπάρχουν αυτοί που λένε μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Καλύτερα μια ενδεχόμενη ήττα το φθινόπωρο παρά μια συντριβή την επόμενη άνοιξη καθώς θα έχουν μεσολαβήσει η ανάγκη αυτής της κυβέρνησης να κλείσει προϋπολογισμό με αυτό το έλλειμμα, με αυτά τα χρέη, με αυτό το ξεχαρβαλωμένο δημόσιο τομέα, τα φαινόμενα διαφθοράς, νεποτισμού να μαστίζουν την παράταξη. Επομένως, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και αυτή η άποψη. Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη που λέει ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θα κλοτσήσουμε την μπάλα στην εξέδρα, θα περιμένουμε να περάσουν μερικοί μήνες και θα φορτώσουμε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση τη διενέργεια εκλογών, η οποία κλονίζει τη σταθερότητα μιας θαυμάσιας κυβέρνησης. Έχω την εντύπωση ότι ούτε οι φανατικού νεοδημοκράτες στα καφενεία δεν μπορούν να υπερασπίσουν αυτή την επιχειρηματολογία. Κατά τη δική μας άποψη, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο και νομίζω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναπιάσει το νήμα μιας ανάκαμψης εάν πείσει στην πράξη, όπως το έκανε πριν, ότι είναι η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση στην χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων είκοσι χρόνων.

To Γραφείο Τύπου