Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/07/2009

Έκδοση του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ στην Τουρκία

Ερώτηση Θ. Δρίτσα προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνσης

Ο κουρδικής καταγωγής  Τούρκος υπήκοος Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ είναι στέλεχος της αριστεράς. Για την πολιτική δράση του έχει υποστεί βασανιστήρια, έχει κρατηθεί επί πολλά χρόνια στις τούρκικες φυλακές, και έχει καταδικαστεί σε θάνατο από χουντικό στρατοδικείο.

Από τις  26/3   που βρίσκεται στη χώρα μας και ζήτησε πολιτικό  άσυλο, οι ελληνικές αρχές τον έθεσαν υπό κράτηση, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί αίτημα  για έκδοσή του  από την Τουρκία. 

Είναι πρωτοφανές ότι  ένας πολιτικός πρόσφυγας  (αιτών άσυλο σήμερα)  να κινδυνεύει να παραδοθεί  από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία. Δεν είναι νοητό από τη μια η Ελλάδα, να δέχεται   να εξετάσει την αίτηση  ασύλου  του και ταυτόχρονα να  κινεί  με την άφιξη του, την  διαδικασία της έκδοσης του.

Ο κ. Οζκιόκ  δικαιούται να τύχει της προστασίας μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ανθρώπους που τα υπερασπίζονται. Η χορήγηση πολιτικού ασύλου  από τη χώρα μας αποτελεί μονόδρομο,  όταν η έκδοσή του   σε μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα  και έχει επανειλημμένα  καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και καταγγελθεί από την Διεθνή Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων  και τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων  για βασανιστήρια και παρά τη ρητή επιταγή του Ελληνικού Συντάγματος,  ισοδυναμεί με άδικες διώξεις, βασανισμό και ίσως θάνατο  ( με δεδομένο ότι η θανατική ποινή δεν έχει καταργηθεί θεσμικά στην Τουρκία) .

Η δε Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν εξέδωσε ποτέ κανένα  τούρκο πολιτικό πρόσφυγα προς την Τουρκία, ώστε σήμερα να προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν στην απέλαση του.

Με βάση τα παραπάνω

ερωτώνται  οι κ. κ. Υπουργοί 

  1. Σε τι ενέργειες θα προβούν για να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον κ. Οζκιόκ;
  2. Σε τι ενέργειες θα προβούν  για να σταματήσουν την έκδοση του  Αρσλάν Ταϋφούν  Οζκιόκ   και να άρουν την κράτησή του (όπως έχει δικαίωμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το νόμο), προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος στη χώρα μας και να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά  του;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας