Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/07/2009

Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κοκκινό

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ και για τις εργασίες του διήμερου του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων:

- Καλημέρα κ. Βίτσα. Θέλω να μπω λίγο προβοκατόρικα, διαβάζοντας τα ΝΕΑ, για να μου πείτε αν έχετε βγάλει αυτό το συμπέρασμα που λέει, Συνιστώσες κατά ΣΥΝ με αρχηγό εντός εισαγωγικών των Αλέκο. Βγήκε αυτό το συμπέρασμα; Διότι από όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Εντάξει, μπορεί να είναι του συντάκτη η ευχή. Δεν υπάρχει, βέβαια, τέτοιο συμπέρασμα. Νομίζω ότι κάναμε μια πολύ καλή δουλειά το διήμερο. Αυτό που βγήκε από το διήμερο είναι αυτό που λέγαμε και την προηγούμενη βδομάδα, ότι κάναμε βήματα μπροστά. Συζητήσαμε με τον δικό μας τρόπο, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα ζητήματα. Εκδηλώθηκαν με ελευθερία όλες οι απόψεις και καταλήξαμε σε μια ενιαία λογική. Η οποία είναι αμέσως στον κόσμο, στα προβλήματα, αμέσως στις δράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όπου υπάρχει αγώνας και από εκεί και πέρα αρχίζουμε και συζητάμε τα ζητήματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

- Και με συμφωνία στην πολιτική γραμμή η δράση. Δεν υπήρχαν κάποιες σοβαρές διαφωνίες ως προς τα μέτωπα, τις μεθόδους, έτσι δεν είναι;

Υπήρξε ομοφωνία. Είπαμε ότι τα δυο μεγάλα μέτωπα που ανοίγουμε είναι τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της και πώς πρέπει να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων και το δεύτερο, είναι τα ζητήματα των πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτά είναι ομόφωνα. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε το εξής. Ακούγονται επί των εκτιμήσεων διαφορετικές απόψεις οι οποίες είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να διαμορφώσεις μια ενιαία λογική στη δράση. Αυτό είναι το θέμα. Οι πολλαπλές αναγνώσεις της πραγματικότητας οδηγούν, όμως, σε μια ενιαία λογική στη δράση.

- Ως προς τα οργανωτικά στα οποία φαίνεται να μην έχει επιτευχθεί ακόμα κάποια ομοφωνία, παραπέμπονται στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Οκτώβρη. Προς ποια κατεύθυνση; Έγινε αναφορά για τις κάρτες μέλους, για τα ενδιάμεσα σώματα, εκλογές οργάνων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Δεν παραπέμφθηκε τίποτα. Δηλαδή, αυτό το Πανελλαδικό Σώμα, το Συντονιστικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μια ευθύνη που είχε αναλάβει από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη. Να συζητήσει πώς θα διαμορφωθεί η συζήτηση για τα οργανωτικά. Αυτό και έγινε. Δεν ήταν ένα σώμα το οποίο θα αποφάσιζε τα οργανωτικά και το πήγε κάπου. Από εκεί και πέρα, είπαμε ότι θα γίνουν συζητήσεις στις Τοπικές Επιτροπές, θα γίνουν συζητήσεις πάρα πολλές στην Γραμματεία, θα συγκεντρωθεί όλο αυτό το υλικό το οποίο είναι προτάσεις, σκέψεις, απόψεις που μερικές ειπώθηκαν στο διήμερο και κάποιες θα ειπωθούν και μετά. Θα ανοίξει ένας διάλογος επ’ αυτού χωρίς δραματοποιήσεις και φετιχοποιήσεις και θα πάμε με τον τρόπο πού πάμε έως τώρα δηλ με ομοφωνία και με συναίνεση, να τα λύσουμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Οκτώβρη.

-Έως τότε θα έχει προηγηθεί η πολιτική δράση με ένταση απ’ ότι κατάλαβα …

Βέβαια. Αυτά είναι ζητήματα που πραγματικά πρέπει να τα δει κανείς στη διαδρομή τους. Τι εννοώ με αυτό; Υπάρχουν Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες ήδη λειτουργούν πολύ ζωντανά. Προχθές, για παράδειγμα, παρουσιάστηκε μια σοβαρότατη άποψη για τη δράση ενάντια στην ανεργία της Τοπικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου που ομόφωνα κατέληξαν σ’ ένα ολοκληρωμένο κείμενο και το έθεσαν στην Συνδιάσκεψη. Πιθανά εκεί που τα πράγματα δεν είναι σε τόσο καλή λειτουργική κατάσταση να υπάρχει και περισσότερη ένταση για το τι θα κάνουμε. Το πρώτο και το βασικό είναι λειτουργήσουν οι Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί πέρα είδαμε και άλλα μέτρα, πράγματα στα οποία ήμασταν πίσω σε σχέση με της αποφάσεις της πρώτης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, οι οποίες πάρθηκαν πάλι με ομοφωνία. Και στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ομόφωνα πήραμε κάποιες αποφάσεις όπως και στην δεύτερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ομόφωνα καταρτίσαμε πρόγραμμα. Άρα υπάρχουν οι τρόποι και οι μορφές να καταλήξουμε και σε λειτουργικά ζητήματα τα οποία ποια κατεύθυνση θα έχουν;  Πώς θα είμαστε πιο ζωντανή και δεμένοι με την κοινωνία.

- Και με δεδομένη τη συμφωνία όλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγχείρημα μακράς πνοής, το είπαν όλοι οι ομιλητές…

Νομίζω, ότι γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Δηλ οποίος βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια εκλογική συμμαχία που θα τραβήξει μια, δυο, τρεις εκλογές, κάνει σημαντικό λάθος. Είναι εκτός πνεύματος ενιαίας δράσης  της Αριστεράς. Και για εμάς στον ΣΥΝ, το είπα και στο Πανελλαδικό Σώμα, η στρατηγική μας για το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία είναι η ενιαία δράση της Αριστεράς . Σε αυτή τη λογική, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα δημιουργήσει, όπως λέγαμε, και τον ΣΥΡΙΖΑ δυο και τον ΣΥΡΙΖΑ τρία, προς την προσπάθεια για την κατάκτηση της κοινωνικής και πλειοψηφίας είναι στρατηγικής σημασίας άρα και μακράς πνοής. Ευχόμαστε να συζητάμε και σαν ΣΥΝ και σαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που ζουν μέσα στα κοινωνικά κινήματα περισσότερο για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν που είναι οξυμένα. Σήμερα έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος κάνει δέκα μέρες απεργίας πείνας και είναι πλέον ο μοναδικός άνθρωπος που χωρίς να φταίει βρίσκεται ακόμα στη φυλακή από την εξέγερση του Δεκέμβρη.

To Γραφείο Τύπου