Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2009

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Ερώτηση Φ. Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας

Η έλλειψη ουσιώδους μεταναστατευτικής πολιτικής  αποτυπώνεται με ενάργεια  στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών  Λειτουργών, η διαρκής μετάθεση ευθυνών των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, δυσχεραίνουν την άσκηση των καθηκόντων των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών, αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση και συνδρομή των ανηλίκων προσφύγων.

Ιδιαίτερα επισημαίνονται  οι στρεβλώσεις που παρουσιάζονται από την υλοποίηση  του θεσμού της Επιτροπείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2447/96. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου  για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης προστασίας των ανηλίκων προσφύγων, έχει προκαλέσει το φαινόμενο κοινωνικός λειτουργός να επωμίζεται, αντί της ευθύνης ενός ανηλίκου, την ευθύνη 15 έως  20 ανηλίκων, όσον αφορά τη μεταφορά τους στα Κέντρα Υποδοχής, τη διεκπεραίωση των αναγκαίων νομικών διαδικασιών, αλλά και την εποπτεία τους μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Με δεδομένο ότι ο απαιτούμενος σεβασμός στα δικαιώματα των ανηλίκων προσφύγων προϋποθέτει  τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να  υλοποιήσουν τις προτάσεις του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών

α) για τη δημιουργία Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Γιατρούς, Μεταφραστές, Δικηγόρους κ.α, και  θα συντονίζει  δράσεις και υπηρεσίες για την αποτελεσματική βοήθεια και εξυπηρέτηση των ανηλίκων προσφύγων

και β) για τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία, βάσει των διατάξεων και των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται αναλυτικά στις διατάξεις του Ν.2447/96.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Φώτης Κουβέλης