Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2009

Καθεστώς παρανομίας και πλήρους ασυδοσίας από τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία και τις Μονάδες της Δ.Ε.Η στην Μεγαλόπολη

Ερώτηση Γ. Δραγασάκη προς τους υπουργούς: Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών

Επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και τα συνδικάτα του χώρου των ορυχείων η  παραβίαση των όρων των συμβάσεων από τις εταιρείες  στις οποίες έχει εκχωρηθεί μέρος των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε, στα ορυχεία και τις Μονάδες στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης. Οι παραβιάσεις σχετίζονται με την μη τήρηση  των  εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων  των απασχολουμένων στις εταιρείες των εργολάβων, χωρίς να αποτελεί υπερβολή ότι η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από συνθήκες «δουλεμπορίου».

Συγκεκριμένα δεν τηρούνται οι κανόνες του Κ.Ο.Κ, αφού αρκετά φορτηγά και μηχανήματα δεν έχουν πινακίδες, άδειες κυκλοφορίας και ασφαλιστήρια συμβόλαια, κινούνται χωρίς φώτα, με υπέρβαρα φορτία, με οδηγούς ή χειριστές που σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατέχουν το ανάλογο επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης ή και τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα και νομιμοποιητικά έγγραφα.

Οι εργαζόμενοι στα φορτηγά και τα μηχανήματα αναγκάζονται να απασχολούνται πέραν του κανονικού τους ωραρίου καθημερινά. Δεν τηρείται το 5θήμερο αφού απασχολούνται ακόμη και Κυριακές, χωρίς να τους καταβάλλονται οι αντίστοιχες αποδοχές καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Στο όνομα της μείωσης του κόστους, ακολουθούνται πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων. Τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των Τοπικών Διευθύνσεων και της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε γιατί δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση αυτή, παρά τις επισημάνσεις και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας - αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης - λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει να πραγματοποιήσει τακτικούς ελέγχους από τις αρχές του 2006 στους χώρους των ορυχείων του Λ.Κ.Μ προκειμένου να παρακολουθήσει και επιβλέψει το έργο και τις συνθήκες εργασίας των απασχολουμένων.

Το Σ.ΕΠ.Ε Αρκαδίας αποσπασματικά πραγματοποιεί ελέγχους - και αυτό μετά από τις έντονες και συχνές πιέσεις των εργαζομένων - χωρίς μέχρι τώρα να έχει συμβάλλει στην εφαρμογή στοιχειωδώς της εργατικής νομοθεσίας, των μέτρων ασφαλείας και τήρησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αρνητικά επίσης λειτουργεί το γεγονός ότι δεν έχουν συγκροτηθεί τα προβλεπόμενα από το ν. 3446/2006 Μικτά  Κλιμάκια Ελέγχου Οχημάτων στην Αρκαδία παρά τα υπομνήματα που έχει υποβάλλει το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

 Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης