Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2009

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ στο Ρ/Σ ΝΕΤ(κα Σερέτη) για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μιλώντας στο Ρ/Σ ΝΕΤ (δημοσιογράφος κα Σερέτη) μεταξύ άλλων, τόνισε:

-Καλημέρας σας κ. Κουβέλη. Θα ήθελα να συζητήσουμε το θέμα που έχει προκύψει από τις δηλώσεις του κ. Τσάτσου για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύεται ότι όλα αυτά που έγιναν και οι δηλώσεις του κ Τσάτσου είναι θέμα συνταγματικό ή πολιτικό τελικά;

Νομίζω ότι είναι πολιτικό το ζήτημα. Οι διαφορές οι οποίες εγείρονται είναι πολιτικού χαρακτήρα. Να θυμίσω ότι στην αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος το 2001, είχε κατατεθεί πρόταση από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία  να αποδεσμευτεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, προκειμένου η Βουλή να μπορεί να εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχει ο αριθμός των 180 βουλευτών. Τότε η πρόταση αυτή αποκρούστηκε.  Κατά συνέπεια το Σύνταγμα προβλέπει την συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν έχουν αναθεωρηθεί τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος και επομένως πολιτικό είναι το ζήτημα και όχι συνταγματικό, με την έννοια ότι η υπάρχουσα συνταγματική τάξη δίνει τη δυνατότητα να μην προσθέτει κάποιο κόμμα, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, την ψήφο του, να προκαλεί τη διάλυση της Βουλής λόγω της μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προσφυγή της χώρας σε εκλογές.

- Άρα δεν υπάρχει τίποτα το αθέμιτο.

Αθέμιτο όχι. Και επικαλέστηκα την ρύθμιση που αποκρούστηκε το 2001 ακριβώς για να καταδείξω ότι οι πολιτικές δυνάμεις όταν τότε συνομολογούσαν, κατά πλειοψηφία, ότι δεν χρειάζεται η αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, το έπρατταν θέλοντας να  υπάρχει  η πολιτική δυνατότητα να προκαλούνται εκλογές με τη μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι κάτι συνταγματικά αθέμιτο.

- Γιατί έχουμε σε αυτή τη φάση φτάσει να συζητάμε γι’ αυτό το θέμα;

Διότι δυστυχώς έχει ενταχθεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην διελκυστίνδα των πολιτικών δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα στην διελκυστίνδα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ και αντιστρόφως. Και αυτό είναι όντως θεσμικό ζήτημα.

To Γραφείο Τύπου