Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/07/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το Ρέθυμνο όπου συναντήθηκε με συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς που σχετίζονται με τον Τουρισμό

Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την κατάσταση στον Ν. Λίβανο

Η Διάσκεψη της Ρώμης δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με μια διεθνή Διάσκεψη που ζητάμε, που θα έχει ως στόχο τη συνολική επίλυση του Μεσανατολικού μέσα από τη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, την υποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα του και την αναγνώριση της ασφάλειας του Ισραήλ. Φαίνεται ότι είναι μια συνδιάσκεψη μαϊμού, η οποία σκοπό έχει να καλύψει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ για μια νέα Μ.Ανατολή, δηλαδή μια Μ.Ανατολή υποταγμένη στους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ.

Δυστυχώς, η Ε.Ε. αυτή τη φορά μένει άφωνη απέναντι στις επιλογές των ΗΠΑ. Και δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη γενική πορεία της Ε.Ε., ενώ θα μπορούσε να προβάλει και ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ μια εναλλακτική λύση που να στηρίζεται στις μέχρι τώρα αποφάσεις του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό.

Μια τέτοια τοποθέτηση θα έβρισκε ευρύτατη στήριξη όχι μόνο από τις κοινωνίες των πολιτών και από θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις θέσεις που πήρε πρόσφατα, αλλά και από πολλές αραβικές και μουσουλμανικές κυβερνήσεις. Αυτό θα ήταν και μια σημαντική δυνατότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική διότι, αργά ή γρήγορα, με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και ιδιαίτερα με τα ενδεχόμενα αναγνώρισης από ορισμένες χώρες της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους, αυτή η στήριξη θα μας ήταν αναγκαία.

Για την πρόταση αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στον Ν. Λίβανο

Νομίζουμε ότι, σήμερα, οι διεργασίες για μια ειρηνευτική δύναμη στον Ν.Λίβανο χωρίς ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού, στην πραγματικότητα θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή η δύναμη είτε να λειτουργεί ως υποχείριο των ΗΠΑ, που αρχίζουν να θεωρούν τον Λίβανο ως προτεκτοράτο τους, είτε ως προέκταση της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ. Με αυτούς τους όρους, εμείς είμαστε αντίθετοι στη διαμόρφωση μιας τέτοιας δύναμης καθώς και στην ελληνική συμμετοχή σε αυτήν.

Για το νομοσχέδιο περί αιγιαλών

Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια γενική πολιορκία του δημόσιου τομέα. Δεν περιορίζεται πια στην ιδιωτικοποίηση, σε ευτελείς τιμές, επιχειρήσεων που είναι στον έλεγχο του Δημοσίου. Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε την επίθεση ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και τώρα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε επιτίθεται και στον αιγιαλό ως στοιχείο της δημόσιας περιουσίας με την παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού, και μάλιστα των πιο αξιόλογων, στον ιδιωτικό τομέα.

Καταδικάζουμε αυτό το νομοσχέδιο και καλούμε τους πολίτες να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των αιγιαλών με τον ίδιο τρόπο που παρενέβησαν πριν λίγες μέρες στις παραλίες της Αττικής η Δημοτική Κίνηση "Ανοιχτή Πόλη" για την Αθήνα και η Δημοτική Κίνηση "Το Λιμάνι της Αγωνίας" για τον Πειραιά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου