Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2009

Βουλιάζει η αγορά από την πλυμμιρίδα των ακάλυπτων επιταγών - Η κυβέρνηση καλύπτει την τραπεζική ασυδοσία - Ανούσιες και διακοσμητικές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες

Δηλώσεις Π. Λαφαζάνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες του κ. Κ. Χατζηδάκη για την προστασία των καταναλωτών από τις πρακτικές των Τραπεζών, αλλά και την έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τις μεταχρονολογημένες και τις ακάλυπτες επιταγές, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Μέρα με τη μέρα η αγορά βυθίζεται στην άβυσσο από την πλημμυρίδα των ακάλυπτων επιταγών και τις όλο και μεγαλύτερης διάρκειας και μικρής έως ανύπαρκτης αξιοπιστίας μεταχρονολογημένες επιταγές, μέσω των οποίων καλύπτεται η έλλειψη ρευστότητας.

Η κυβέρνηση, αντί να καταλογίσει στις Τράπεζες σημαντικό μέρος των ευθυνών για τις ακάλυπτες επιταγές και για την όλο και σκληρότερη καταλήστευση του καταναλωτικού κοινού με το άνοιγμα της ψαλίδας επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, αναλαμβάνει ανώδυνες και ανούσιες πρωτοβουλίες σαν και αυτές που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Κ. Χατζηδάκης, που όχι μόνο δεν θίγουν την Τραπεζική ασυδοσία, αλλά και επιχειρούν να ρίξουν επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.

Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει:

Να εφαρμοστεί μια υπό νέους όρους στρατηγική δημοσίου ελέγχου των Τραπεζών για να παίξουν ένα διαφορετικό από το σημερινό, αποκλειστικά κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο

Να καταργηθεί άμεσα η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. που καταστρέφει, αδιακρίτως, δίκαιους και αδίκους και να αντικατασταθεί από μια δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια στήριξης της οικονομίας και όχι αποσταθεροποίησής της.

To Γραφείο Τύπου