Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2009

Πολεοδόμηση κτήματος Καμπά στην Παλλήνη

Ερώτηση Θ. Λεβέντη προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Είναι γνωστή η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος καθώς και της μαζικής μετακίνησης πληθυσμού αλλά και δραστηριοτήτων δευτερογενούς και κυρίως τριτογενούς τομέα. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν ή βρίσκονται υπό ανέγερση μεγάλες μονάδες εμπορικών δραστηριοτήτων με τη μορφή γιγαντιαίων πολυκαταστημάτων ή Εμπορικών Κέντρων στην περιοχή Χρυσούπολη Σπάτων και σε χώρους γύρω από το αεροδρόμιο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η ταχύτατη εξαφάνιση μεγάλων εκτάσεων ελεύθερων χώρων και η ανάπτυξη της πεδιάδας των Μεσογείων με έναν τρόπο που ομοιάζει εντυπωσιακά με το μοντέλο που δημιούργησε το ασφυκτικό για τους κατοίκους περιβάλλον του Λεκανοπεδίου.

Στην κορεσμένη αυτή περιοχή, υπέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόταση ιδιωτικής εταιρείας προς γνωμοδότηση από τους φορείς Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την χαρακτηρισμό και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τομέα στην Κάντζα, στο Δήμο Παλλήνης Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με το ν.2742/99 αρ.10, που αναφέρεται στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό. Η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτήτρια του Κτήματος Καμπά, συνολικής έκτασης 320.732 m², για ανέγερση του μεγαλύτερου Εμπορικού Κέντρου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα της ΕΕ, 114.000 m².

Για το συγκεκριμένο θέμα, ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις έλαβαν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, το φθινόπωρο του 2007. Παρόλα αυτά, ο ΟΡΣΑ επανήλθε, πιέζοντας το Δήμο Παλλήνης να επαναδιατυπώσει τις απόψεις του, το Δεκέμβριο 2008. Μάλιστα, επειδή προσδοκώμενη απάντηση καθυστερούσε, ο ΟΡΣΑ ζήτησε για δεύτερη φορά, με από 16/6/2009 έγγραφό του, τις θέσεις του Δήμου Παλλήνης.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός, για μια σειρά σοβαρά και χρονίζοντα από εικοσαετίας προβλήματα της πόλης (σχέδιο πόλης, αποχέτευση ακαθάρτων) δεν επιδεικνύει τον αντίστοιχο ζήλο και δεδομένου των αρνητικών θέσεων της Νομαρχίας και μαζικών φορέων της πόλης, όσον αφορά την κατασκευή του προτεινόμενου Εμπορικού Κέντρου στο Κτήμα Καμπά

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ο ερωτών Βουλευτής

Θανάσης Λεβέντης