Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2009

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ρ/Σ 9.84 (κ. Μόσχοβας)

Ο Δημήτρης  Παπαδημούλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ,  μιλώντας στο ρ/σ 984 στην εκπομπή του κ. Μόσχοβα,  για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και με τους πολίτες που μας παρακολουθούν και που επιμένουν να μας συμπαθούν. Το ζητούμενο, μετά από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι να δεις τι έφταιξε, να διορθώσεις πράγματα στην πολιτική σου, τη λειτουργία σου και τη δημόσια εικόνα σου, να αποδείξεις έμπρακτα ότι πήρες το μήνυμα, έτσι ώστε να ανακτήσεις ένα μέρος, τουλάχιστον, από τη χαμένη κοινωνική και δημοσκοπική δυναμική. Αυτό ενδιαφέρει πολύ κόσμο ο οποίος «ματώνει» με την υπόθεση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Αυτό που δεν ενδιαφέρει, νομίζω, κανέναν και έχει κουράσει ακόμη και τους φανατικούς υποστηρικτές μας είναι μια κατάσταση αδιέξοδων αντιπαραθέσεων που τα ουσιαστικά προβλήματα τα κρύβουν κάτω από το χαλί και εξαντλούν την ένταση της αντιπαράθεσης είτε σε δευτερεύοντα οργανωτικά θέματα είτε σε διαμάχες για ρόλους προσώπων.

Πιστεύω ότι τη μεγαλύτερη ζημιά δεν την έκανε το 4,7% ούτε η αδυναμία μας να δούμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτό, όσο η μετεκλογική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία ορισμένες φορές είχε και στοιχεία αυτοκαταστροφής.

Αυτό που πιστεύω ότι χρειαζόμαστε όλοι και στον ΣΥΝ και στην πολιτική μας συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αντιστοιχηθούμε με τον κόσμο, με την κοινωνία, να βγούμε γρήγορα από το τούνελ της εσωστρέφειας. Με εξωστρεφή δράση, μιλώντας την γλώσσα των απλών ανθρώπων, να ανακτήσουμε αυτό το στίγμα της σύγχρονης, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς που θόλωσε με επιλογές και συγκρούσεις το τελευταίο διάστημα.

Κλειδί είναι η σύνθεση, η ενότητα, η δημιουργική συσπείρωση πριν απ’ όλα του ΣΥΝ. Χωρίς έναν ισχυρό, συσπειρωμένο, σύγχρονο ΣΥΝ είναι αδύνατο να υπάρξει και ένας αποτελεσματικός, ισχυρότερος και πλατύτερος ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εργαλείο, μέσω του οποίου θα γίνεται πολιτική αντιπαραθέσεων μέσα στον ΣΥΝ, κάνουν λάθος και βλάπτουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ.

Σε ότι με αφορά, θα κάνω ότι μπορώ για να δυναμώσει το κόμμα μου, για να ανακτήσει το ρόλο που του αντιστοιχεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο ΣΥΝ είναι μια δύναμη μέσα σ’ αυτό το συμμαχικό σχήμα που εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία - από πλευράς και μελών και πολιτικής επιρροής - και δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι ως κατηγορούμενος. Να πιστώνονται όλοι τις επιτυχίες και να είναι ο ΣΥΝ κατηγορούμενος για τις αποτυχίες. Πολύ περισσότερο που η τελευταία εκλογική αποτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι παραδοσιακές, γνωστές στον κόσμο θέσεις του ΣΥΝ, όπως είναι μια αριστερή πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, θόλωσαν και το πληρώσαμε στις κάλπες με την πολιτική που ασκήσαμε και τις επιλογές που κάναμε στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ο ΣΥΝ χρειάζεται, ως οξυγόνο, τον διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων, έτσι ώστε, με την ενότητα και την συσπείρωσή του, να παίζει το ρόλο που του αντιστοιχεί στο συμμαχικό σχήμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται, επίσης, τη διαδικασία του διαλόγου και των ευρύτερων συναινέσεων, που είναι απαραίτητες σε μια πολιτική συμμαχία που εμπεριέχει δυνάμεις με σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Όσοι αντί για το διάλογο και τη σύνθεση πιστεύουν ότι, οργανώνοντας εσωτερικές συγκρούσεις θα πάμε καλύτερα, κάνουν λάθος. Έχουν κουράσει τον κόσμο μας οι διαμάχες για τα οργανωτικά. Ο κόσμος θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ουσιαστική αντιπολίτευση σε μια κακή κυβέρνηση, παρόντα σε όλα τα μέτωπα, με εναλλακτικές προτάσεις και μαχητική αντιπαράθεση στις κυβερνητικές επιλογές, με σαφή μέτωπα για την οικονομία, την ανεργία, για το περιβάλλον, τη διοίκηση. Όλοι μας και πρώτα απ’ όλους όσοι έχουν κορυφαίες ευθύνες στη λειτουργία και του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να βγουν να πουν ότι: «Ναι κάναμε κάποια λάθη και σε κάποια από αυτά φταίω εγώ». Να τερματιστεί άμεσα μια εικόνα διαμάχης και ανταλλαγής αιχμών ανάμεσα στους δυο κορυφαίους της πολιτικής μας συμμαχίας και του κόμματός μας.

- Από τον Αλαβάνο ακούστηκε αυτοκριτική. Δεν το κάνει και ο κ. Τσίπρας, λέτε, αυτό;

Χρειάζεται από όλους μας μια δημιουργική αυτοκριτική, όχι αυτομαστιγωτική, που να πείθει τους πολίτες, που μας έδιναν υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά και με τους οποίους δεν συναντηθήκαμε στην κάλπη, ότι πήραμε το μήνυμα των εκλογών, ότι διορθώνουμε κάποια πράγματα, ότι γινόμαστε καλύτεροι. Και μέχρι τώρα αυτό δεν το έχουμε καταφέρει αποτελεσματικά. Αντίθετα, ο καβγάς, που έχει ξεσπάσει μετά τις ευρωεκλογές και που δημοσιογραφικά μεταφράζεται ως κόντρα Τσίπρα-Αλαβάνου, μας έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι το 4,7%. 

To Γραφείο Τύπου