Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/07/2009

Σε βαθιά ύφεση η οικονομία

Δηλώσεισ Π. λαφαζάνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κοινοβ. Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία για τη μεγάλη πτώση που εμφανίζουν η μεταποίηση (πτώση τζίρου 30,7% το Μάη), τα έσοδα από τον τουρισμό (-17,9% το α’ πεντάμηνο), οι εισροές Ναυτιλιακού συναλλάγματος (-27% α’ πεντάμηνο) και οι εξαγωγές (-13,7% α’ πεντάμηνο), έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η προϊούσα κατάρρευση κρίσιμων και σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές κλπ, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση και σε φρενήρεις ρυθμούς αύξησης της ανεργίας.

Είναι βέβαιον ότι το φθινόπωρο θα ζήσουμε ένα πραγματικό οικονομικό εφιάλτη, με την Ελλάδα να πλημμυρίζει από ανέργους, μερικώς απασχολούμενους και απασχολήσιμους.

Ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και συνολικά του νεοφιλελεύθερου πελατειακού μοντέλου που εφάρμοσαν, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η συνέχιση και κλιμάκωση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, αλλά και θα ολοκληρώσει μια πραγματική οικονομική καταστροφή. Από την άλλη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει καμία απολύτως εναλλακτική, επί της ουσίας, πρόταση και το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι η παράταση των αδιεξόδων.

Αυτή την ώρα ο τόπος έχει ανάγκη από μια μεγάλη ριζοσπαστική προοδευτική στροφή, που θα αμφισβητήσει το απαράδεκτο αγοραίο πλαίσιο της Ε.Ε. και συνολικά τα νεοφιλελεύθερα καπιταλιστικά δόγματα.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των πολλών άλλων, αποκτούν ιδιαίτερη προτεραιότητα:

To Γραφείο Τύπου