Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/07/2009

Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στον Εμπορικό Σύλλογο Περιστερίου

Δηλώσεις Π. Λαφαζάνη

Οκτώ (8) προτασεις για την ενίσχυση των τοπικών αγορών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων γενικά και ειδικά στο χώρο του εμπορίου

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, συνοδευόμενος από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Στρατηνάκη, Σοφία Αλεξοπούλου και Ράνια Ιωσηφίδου, συναντήθηκε σήμερα στο Περιστέρι με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Κ. Μαυροειδή και τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου.

Μετά τη συνάντηση ο Παν. Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η αγορά, όπως δείχνουν οι ακάλυπτες επιταγές που έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, μέρα με τη μέρα βουλιάζει και οι μικρές, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, υποβαθμίζονται και κλείνουν σωρηδόν.

Από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη οι απαράδεκτες κυβερνητικές πολιτικές και η καλπάζουσα συγκέντρωση τζίρου από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, εξωθούν τις τοπικές αγορές κάθε Δήμου σε διάλυση και τις μικρές επιχειρήσεις σε εξαφάνιση.

Η μεγαλύτερη και πιο επώδυνη αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο μαζικό κλείσιμο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Και είναι πιο επώδυνη γιατί συνήθως μένουν στο δρόμο υπερχρεωμένοι μεγάλης σχετικά ηλικίας επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί, οι οποίοι δύσκολα βρίσκουν εργασία και κυριολεκτικά καταστρέφονται.

Αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ολόκληρες τοπικές αγορές θα μοιάζουν από το φθινόπωρο με έρημο τοπίο και οι Δήμοι θα κατακλυστούν από ανέργους.

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το εμπόριο. Στο  πλαίσιο αυτό, ο Παν. Λαφαζάνης κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

  1. Να χαρακτηριστούν οι περισσότερες αγορές του Λεκανοπεδίου, και της Θεσσαλονίκης ως κορεσμένες περιοχές και να απαγορευτεί η αδειοδότηση νέων super market, πολυκαταστημάτων και μεγάλων εμπορικών κέντρων. Στις υπόλοιπες αγορές να τεθούν ουσιαστικοί περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των υπαρχόντων πολυκαταστημάτων και αυστηροί περιορισμοί  στην αδειοδότηση νέων.
  2. Να αλλάξει ο προσανατολισμός του ΤΕΜΠΜΕ καθώς και οι όροι υπαγωγής στα προγράμματα εγγυοδοσίας και επιδότησης επιτοκίου, έτσι ώστε να στηριχτούν πρώτα απ’ όλα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
  3. Να καταργηθεί η Τειρεσίας Α.Ε. η οποία καταστρέφει δικαίους και αδίκους και καταγράφει τους πάντες («λευκή» λίστα) και να αντικατασταθεί από μια δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
  4. Να θεσμοθετηθούν ειδικές και τολμηρές ρυθμίσεις για το πάγωμα και την παράταση της αποπληρωμής, με ευνοϊκούς όρους και χωρίς συνολική πρόσθετη επιβάρυνση, των δανειακών υποχρεώσεων πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα
  5. Να σχεδιαστεί μια στρατηγική δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες να λειτουργήσουν με νέα αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια, και ειδικά κριτήρια στήριξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  6. Να ιδρυθεί με πυρήνα το ΤΕΜΠΜΕ, ειδική δημόσια τράπεζα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η οποία θα ασκεί ειδική χαμηλότοκη και ευνοϊκή χρηματοπιστωτική πολιτική στο χώρο των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Είναι αδιανόητο οι Εμπορικές Τράπεζες να παίρνουν δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% και οι μικρές επιχειρήσεις να δανείζονται συχνά με διψήφιο επιτόκιο.
  7. Να εφαρμοστεί ειδική πολιτική, με ρήτρες και δεσμεύσεις, για την ουσιαστική ποσοστιαία πρόσβαση με διαφανή κριτήρια των πολύ μικρών επιχειρήσεων στα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.
  8. Να στηριχτεί αποφασιστικά ο ΟΑΕΕ, να θεσμοθετηθεί η ουσιαστική ποσοστιαία ετήσια κρατική χρηματοδότησή του (κατ’ αρχήν 0,68% του ΑΕΠ), να παγώσουν οι αυξήσεις στις εισφορές και να ενισχυθούν οι συντάξεις του.

To Γραφείο Τύπου