Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/07/2009

Είναι μύθος ότι φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία

Ομιλία Π, Τριγάζη

Σε εκδήλωση του σχολείου του Συλλόγου Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ελλάδα (KASAPI – HELLAS), που έγινε το Σάββατο 25.7.2009 στο Δημαρχείο Καισαριανής, μίλησε ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα δικαιώματα των μεταναστών –όπως και όλων των εργαζομένων- δέχονται μεγαλύτερη επίθεση στις σημερινές συνθήκες της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει όλο τον κόσμο. Η κρίση και τα προβλήματά της  χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για νέες αντιμεταναστευτικές καμπάνιες των ξενοφοβικών και ρατσιστικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Και είναι λυπηρό ότι πολλές κυβερνήσεις γίνονται συνεργοί τέτοιων δυνάμεων.

Καλλιεργούνται από τις δυνάμεις αυτές σειρά μύθων γύρω από το μεταναστευτικό, όπως ότι «για την ανεργία φταίνε οι ξένοι που παίρνουν τις δουλειές από τους ντόπιους εργάτες», ενώ εκθέσεις του ίδιου του ΟΗΕ καταρρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την εμπειρία της χώρας μας. Η απλή αλήθεια είναι ότι η κρίση γεννάει καλπάζουσα ανεργία και όχι η μετανάστευση.

Οι μετανάστες πρέπει να αξιοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη της αλληλεγγύης όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους Έλληνες εργαζομένους. Η φωνή τους πρέπει να ακουστεί με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση και Ανάπτυξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα γίνει στη χώρα μας τον Νοέμβριο. Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή ότι καμιά χώρα της Ευρώπης δεν έχει κυρώσει τη «Διεθνή Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργατών και μελών των οικογενειών τους», η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2003 με την προσχώρηση 41 χωρών μέχρι πρόσφατα. Είναι η ώρα η Ελλάδα να κάνει το βήμα».

To Γραφείο Τύπου