Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/07/2009

Δηλώσεις Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη μετα από περιοδεία τους στο τμήμα συντάξεων του ΙΚΑ

Μετά από περιοδεία τους στο τμήμα συντάξεων του ΙΚΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, συνοδευόμενοι από την Κατερίνα Μαλακού, μέλος της Ε.Ε. της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΙΚΑ, δήλωσαν τα εξής:

Το ΙΚΑ οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση και στην καταστροφή, λόγω των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και λόγω των συνεπειών του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου 3655/2008 κυρίως της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Η αύξηση της ανεργίας και της μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και το πάγωμα ή και οι μειώσεις στους μισθούς και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζουν πλέον με τη στήριξη της κυβέρνησης πολλές επιχειρήσεις, έχουν οδηγήσει το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας να είναι σήμερα άνεργοι ή ελαστικά απασχολούμενοι ή ανασφάλιστοι και συνεπώς το ΙΚΑ να έχει μεγάλες απώλειές εσόδων του και να εκπέμπει κυριολεκτικά sos.

Εάν δεν παρθούν έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης του ΙΚΑ ΤΩΡΑ, μετά από 6 μήνες δεν θα μπορεί να καταβάλλει στους ασφαλισμένους ούτε συντάξεις ούτε παροχές υγείας.

Το πρώτο άμεσο μέτρο, που χρειάζεται σήμερα για την οικονομική στήριξη του ΙΚΑ, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέχρι το τέλος του έτους, είναι η έκτακτη κρατική επιχορήγησή του κατ’ εκτίμηση με 2 δις ευρώ, και όχι ο επαχθής δανεισμός του που θα το οδηγήσει γρηγορότερα σε οικονομική καταστροφή.

Θα πρέπει επίσης άμεσα να σταματήσει η λεηλασία του ΙΚΑ από :

Επιπρόσθετα, στο ΙΚΑ, για να αυξηθούν δραστικά οι συντάξεις και κυρίως οι κατώτερες, και για να αναβαθμιστούν οι παροχές του κλάδου υγείας του, θα πρέπει να στηριχτεί αφενός στην επαναθέσπιση της τριμερούς χρηματοδότησής του και αφετέρου σε νέους πόρους, άξονες που έχουμε περιγράψει στο αναλυτικό μας πρόγραμμα για την αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Χρειάζεται επίσης να εφαρμοστεί μία άλλη προοδευτική πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και εξόδου από αυτή, που θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη και στις δημόσιες επενδύσεις, στην πλήρη, σταθερή, ασφαλή, ποιοτική και ασφαλισμένη απασχόληση, στις σταθερές εργασιακές σχέσεις και στην ενδυνάμωση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν θα λυθούν με τον λειτουργικό διαχωρισμό του κλάδου ασφάλισης από τον κλάδο υγείας που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Θα μπορούσαν να λυθούν εφόσον αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες τους, που αναφέρθηκαν παραπάνω καθώς και η δραματική έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού (4.200 κενές οργανικές θέσεις), με αξιοκρατικές προσλήψεις μονίμων, για να σταματήσει το αίσχος το ίδιο το ΙΚΑ να απασχολεί σήμερα 1500 ανασφάλιστους νέες και νέους με προγράμματα stage.

To Γραφείο Τύπου