Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/07/2009

Νέο Ατύχημα στις λιμενικές εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα)

Ερώτηση Θ. Λεβέντη προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας

Νέο σοβαρό ατύχημα στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Πετρόλα, τώρα ΕΛΠΕ, συνέβη στις 3/7/2009, ύστερα από θραύση του βραχίονα φόρτωσης στην κεντρική προβλήτα του Διυλιστηρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, το οποίο διενεργεί προανάκριση, η ρύπανση με πετρελαιοειδή που διέρρευσαν στη θάλασσα εξαπλώθηκε σε έκταση 5.000 m².

Σε σχετική ανακοίνωση της, η τοπική Επιτροπή Αγώνα εναντίον των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ επισημαίνει: “το ατύχημα αυτό συμπληρώνει τον μακρύ κατάλογο ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις της Πετρόλα κατά τους τελευταίους μήνες και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πόσο ανασφαλείς είναι οι διεργασίες στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου για τους εργαζόμενους, για το περιβάλλον καθώς και για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής εφόσον ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός γενικευμένου επεισοδίου.”

Η Επιτροπή αγώνα στη συνέχεια καταγγέλλει 5 συγκεκριμένα ατυχήματα, κατά χρονολογική σειρά τα εξής:

5/11/2008: Πρόσκρουση ρυμουλκού στην προβλήτα Νο ΙΙ του διυλιστηρίου. Προκλήθηκε ρύπανση και απειλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά.

19/11/2008: Κατάρρευση της οροφής της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο 3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής. Από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε φωτιά από τους αέριους υδρογονάνθρακες που συσσωρεύτηκαν.

26/1/2009: Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο Ι κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου με ντήζελ. Προκλήθηκε εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση και εκτέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.

4/5/2009: Νέα διαρροή αργού πετρελαίου από τον αγωγό 16 ιντσών Πάχης-Ελευσίνας-Ασπροπύργου εντός της εγκατάστασης της Πετρόλα βόρεια της ανατολικής γέφυρας των σωληνοδιαδρόμων. Απροσδιόριστες, προς το παρόν, οι συνέπειες.

3/7/2009: Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο ΙΙ κατά τη διάρκεια φόρτωσης δεξαμενόπλοιου με ντήζελ. Προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση και τέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει: “Για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η άντληση πετρελαιοειδών που διαρρέουν από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Η εκροή εκδηλώνεται στις ακτές έμπροσθεν της ΠΥΡΚΑΛ. Μέσω διάσπαρτων γεωτρήσεων εγκατεστημένων από την ΠΕΤΡΟΛΑ στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ αντλούνται καθημερινά τόνοι ρυπασμένων υδάτων χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στα υπόγεια νερά στο έδαφος και το υπέδαφος, ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω υφαλμήρωση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Ήδη, από τις 3/6/2009 έχει λήξει η προθεσμία που είχε τεθεί με τους ισχύοντες Περιβαλλοντικούς Όρους του Διυλιστηρίου για την αποκατάσταση της ρύπανσης.”

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Παρακαλούνται ακόμα οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ