Skip to main content.
28/07/2009

Ανακοίνωση του Κοκκινοπράσινου Δικτύου του Συνασπισμού

σχετικά με τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο:

Πέντε κόμματα, μια πολιτική;

Αν μας ενοχλεί η αντίληψη «πέντε κόμματα δυο πολιτικές», μας εξοργίζει εντελώς η αντίληψη πέντε κόμματα ΜΙΑ πολιτική. Έτσι ακριβώς φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση, καθώς παρακολουθούμε εμβρόντητοι μια ακολουθία από συνεχείς πλειοδοσίες εκπροσώπων και βουλευτών μας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η Αριστερά μας με τις παρεμβάσεις της φροντίζει να υπερασπίζεται την ειρήνη, όχι στοιχιζόμενη με το ελληνικό κατεστημένο ενάντια στο γειτονικό, αλλά τονίζοντας πόσο ξένα είναι τα πολεμικά παιχνίδια και οι εντάσεις με τα συμφέροντα των εργαζομένων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τονίζοντας ταυτόχρονα, αντιστρόφως, πόσο βολική είναι για τα στρατιωτικά και πολιτικά κατεστημένα -και ειδικά για τη χώρα μας, για την παραπαίουσα κυβέρνηση Καραμανλή.

Στην εποχή της κρίσης, το μόνο που μας έλειπε μετά τη στοχοποίηση των μεταναστών για όλα τα δεινά των εργαζομένων, είναι να περάσουμε και σε καταστάσεις εθνικής εκτάκτου ανάγκης κατά του “εξωτερικού εχθρού”, ταυτίζοντας τα συμφέροντα των golden boys με αυτά των εργαζομένων. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλη η συζήτηση που έγινε μετεκλογικά, με συμπέρασμα ότι δεν αντιληφθήκαμε τις κοινωνικές τάσεις που δημιουργεί η κρίση, πήγε στράφι.

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., στο βαθμό πάντα που το επιθυμεί ο λαός της, δεν αποτελεί μοχλό πίεσης κατά της γείτονος. Αντίθετα, η λογική διακοπής της ενταξιακής πορείας, αποτελεί ευθεία ενίσχυση του σκοτεινού στρατιωτικού κατεστημένου και χέρι βοηθείας στο βαθύ κράτος.

Οφείλουμε να καταδικάσουμε τα πολεμικά παιχνίδια, την κατασκευασμένη ένταση και τον βρώμικο και απάνθρωπο πόλεμο κατά των προσφύγων που διεξάγουν από κοινού στο Αιγαίο οι δύο «εχθροί».  Ο καθένας μας μπορεί να έχει την άποψή του για το ποια πλευρά ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο, ταυτόχρονα όμως οφείλει να τονίζει ότι η πολιτική του ελληνικού και του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά το πρόβλημα στο Αιγαίο. Ο αφοπλισμός, η αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου και η άμεση διακοπή των αναχαιτίσεων και των στρατιωτικών πτήσεων -που εγκυμονούν κινδύνους θερμών επεισοδίων, θέτουν σε κίνδυνο ζωές πιλότων και οδηγούν σε οικονομική αιμορραγία-, είναι για μας μονόδρομος.

Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/