Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/07/2009

Ζητούμενο, μία πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική

Δήλωση Π. Τριγάζη

Σχολιάζοντας την ενημέρωση της Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, προς τους ομολόγους της στην Ε.Ε., ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναγκαία η ενημέρωση της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών προς τους ευρωπαίους ομολόγους της για τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά δεν αρκεί. Το κύριο ζητούμενο, κατά τη γνώμη μας, είναι μια πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της χώρας μας, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «αυτόματος πιλότος» για την προσαρμογή της Γείτονος στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά χρειάζεται να συνοδεύεται από πρωτοβουλίες για την αναζήτηση λύσεων, μέσω διαλόγου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Για μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι είναι πιο αναγκαία σήμερα η ανάπτυξη της «διπλωματίας των πολιτών και των κινημάτων», η κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων των δύο χωρών με τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Καθίσταται πιο επιτακτική σήμερα, στις συνθήκες της κρίσης, η διεκδίκηση της πρότασής μας για μια συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας»

To Γραφείο Τύπου