Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/07/2006

Να πει επιτέλους ένα σαφές "παύσατε πυρ" η ΕΕ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με την Υπουργό Εξωτερικών

Με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τον βουλευτή Θαν. Λεβέντη και το μέλος της ΠΓ του κόμματος Π. Τριγάζη, που συμμετείχαν στην αποστολή ειρήνης του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Με αφορμή την αυριανή έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τα στελέχη του ΣΥΝ κατέθεσαν κοινή δήλωση των μελών της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία κατέληξαν μετά την επίσκεψη , προτάσσοντας το αίτημα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

"Η Ευρώπη-τόνισε με δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Θαν. Λεβέντης- πρέπει να πάρει σαφή θέση και να την προωθήσει ενεργά ανταποκρινόμενη στη θέληση των λαών της. Ο πολλαπλά δοκιμαζόμενος λαός του Λιβάνου-πρόσθεσε- περίμενε και περιμένει μια διαφορετική στάση της Ευρώπης."

ʼμεση δράση κατά της οικολογικής καταστροφής

Εξ άλλου οι Θαν. Λεβέντης και Π. Τριγάζης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο, στον οποίο επέδωσαν την κοινή δήλωση του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ συζήτησαν και την οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου από μεγάλες ποσότητες πετρελαίου που χύθηκαν μετά από βομβαρδισμούς διυλιστηρίων. "Απαιτείται άμεση κοινή δράση, τόνισε ο Π. Τριγάζης, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας αλλά και σε συντονισμό με το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Είναι ζήτημα ζωής."

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Μεταξύ άλλων η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναφέρει:

"-Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει ότι την κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδεύουν τα εξής: Μια Διεθνής Διάσκεψη, που θα αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Παλαιστίνη και θα μπορούσε να θέσει τέρμα στον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό που υπάρχει σήμερα. Μια ενεργητική θέση της διεθνούς κοινότητας, που θα αναγνωρίζει στο Λίβανο την περιοχή Chebaa Farms, ζήτημα που είναι αποφασιστικής σημασίας για την εγκαθίδρυση ενός εθνικού λιβανέζικου διαλόγου και για την κατάληξη σε θετικά αποτελέσματα για τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Να αρχίσει ξανά ένας εθνικός διάλογος ανάμεσα στους Λιβανέζους, επειδή το ζήτημα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ δεν μπορεί ούτε πρέπει να λυθεί μέσω της επιβολής μιας εξωτερικής στρατιωτικής δύναμης.

-Η Ευρώπη πρέπει να είναι διαθέσιμη να βοηθήσει, αλλά να μην είναι διαθέσιμη να συρθεί σε περιπέτειες που ενδιαφέρουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

-Μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα είναι δικαιολογημένη μόνο αν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας πολιτικής λύσης, αποδεκτής από όλα τα μέρη. Αλλά μια πολυεθνική δύναμη σε ευρωπαϊκή βάση, χωρίς την προηγούμενη αυτή συμφωνία, χωρίς μια σαφή εντολή, θα θεωρούνταν από τον πληθυσμό ως επέκταση της επίθεσης."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου